Strategisk planering – Inte bara för stora företag

Krönika: När Alice (Alice i Underlandet) träffar Cheshirekatten första gången frågar Alice katten ”Var ska jag gå?”. Katten svarar med frågan ”Var ska du?”. Då Alice inte vet svarar hon ”Det vet jag inte”. Kattens svar är då enkelt – ”Då spelar det ingen roll vilken väg du väljer”.


När jag föreläser om strategisk planering så brukar jag ofta ha med denna scen i mitt föredrag. Främst för att alla vet vem Alice i Underlandet är men också för att scenen är väldigt talande. Som företagare är det viktigt att veta var man vill med sitt företag. Annars spelar det inte så stor roll vad man gör och riskerna ökar då att man fattar fel beslut och kommer på fel väg.

Ni som har läst mina tidigare krönikor kanske minns att jag ofta kopplar mina erfarenheter att driva mindre företag till hur stora företag leds och styrs. Faktum är att jag har lärt mig väldigt mycket av att läsa om styrning av till exempel börsbolag vilket många gånger har hjälpt mig utveckla mindre företag. En av de viktigaste lärdomarna jag har tagit med mig är vikten av att veta vart företaget är på väg – strategisk planering. Att leda ett företag är generellt sätt inte enkelt med tanke på alla utmaningar det har men att leda ett företag som inte vet var det vill vara i framtiden är ännu svårare.

Vad innebär då strategisk planering? – Enkelt kan man säga att det handlar om att förutspå framtiden! Visst låter det enkelt? Skämt o sido, vi kan inte förutspå framtiden men vi kan samla in information och kunskap (själva eller i grupp) och göra en bedömning av vad vi tror framåt. Denna samlade analys ligger sedan som grund för den plan vi lägger för den närmaste tiden (3 – 5 åren). Följ sedan upp detta löpande och ”bocka av” de beslut som fattades så kommer ni märka att företaget utvecklas som ni vill. Visst händer det saker löpande som förändrar förutsättningarna och man kan behöva revidera sin plan. Men i grunden följer man det man beslutat. 

Strategiska diskussioner för man alltid bäst i grupp, flera hjärnor tänker bättre än en och dessutom ska det vara personer med olika bakgrund och erfarenhet. I det dagliga arbetet är det naturligtvis viktigt med folk som kan det löpande arbetet med i det strategiska arbetet blir diskussionen mer dynamisk om man tvingas tänka mer ”utanför boxen”. Ha alltid med personer som ifrågasätter gamla vanor och tvingar en att tänka annorlunda. Det gamla talesättet ”om två personer i en grupp har samma kunskap och erfarenhet är den ena överflödig” beskriver denna grupps sammansättning på ett bra sätt. 

En sak kan vi vara helt säkra på – världen runt oss förändras hela tiden och om vi inte är beredda på att följa förändringen så kommer vi få det tuffare i framtiden. Svårigheten med strategisk planering är att försöka förstå vad som kommer hända om några år. Men det är ju också det som är så fantastik med att vara företagare, man har möjlighet att påverka framtiden och skapa möjlighet för andra!
 

 

Christoffer Anderson
Fiestad Management AB

 

Artikeln publicerades fredag den 09 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste