Olika syn på IPCC-Rapporten

FN:s klimatpanel IPCC har släppt en ny rapport, jordbruket framställs i många medier som boven i dramat, men är det verkligen så? Jordbruksaktuellt har pratat med Isabel Moretti, vd för Svenskt Kött. 

–Vi behöver vara långt mycket mer varsamma med marken som resurs, vi har en ohållbar hantering av mark både när det kommer till livsmedelsproduktion och i skogsbruket världen över och det är ganska akut att vi gör någonting, säger Svenskt Kötts vd Isabel Moretti om IPCC-rapporten. Foto: Svenskt Kött

Hur ser Svenskt Kött på rapporten?

­– Den följer ju temat som den alltid har gjort, men den här tittar ju mer specifikt på markanvändning, både inom jordbruk och skogsbruk men inte minst inom textilproduktion, vilket inte så många andra rapporter tidigare tagit upp.

Isabel menar att rapporten tar upp markanvändning generellt och det är på en global nivå som återigen bekräftar det vi redan vet, allvaret i klimatfrågan och att problem kvarstår.

–Men rapporten är på en global nivå och FN rubricerar klimatfrågan som FN ska göra, så det är inga konstigheter egentligen. Konstigheterna blir när vi i Sverige ska analysera vad det betyder för vårt agerande.

Stor debatt

Till följd av rapporten deltog Isabel Moretti i en debatt för Svenskt Kötts räkning i SVT och hon berättar om en förtvivlan. 

- Jag är otroligt frustrerad och kan bara beklaga över hur media Sverige väljer att rapportera kring den här rapporten. Som jag sa till SVT igår, vi har hanterat en mängd globala rapporter och tagit ner dessa till regionala och nationella rapporter där vi tittar specifikt på de nordiska förhållandena, för Skandinavien och för Sverige, och då ser siffrorna helt annorlunda ut, säger hon och fortsätter:

– Vi står inför en jättestor utmaning. Vi kommer inte kunna producera mat på det sättet vi gör idag, dels så betyder det att vi behöver producera mat på andra sätt och dels behöver vi producera mer mat på platser i världen där vi idag inte utnyttjar kapaciteten fullt ut, som i Sverige.  

Vad innebär rapporten för svenskt lantbruk?

Enligt Isabel måste man se rapporten utifrån ett globalt kontra nationellt perspektiv.

– Utifrån den här rapporten tillsammans med PRINCE rapporten som Naturvårdsverket släppte för ett år sedan, så tolkar jag det som att vi behöver öka den svenska produktionen ganska dramatiskt eftersom vi vet att vi har en av världens mest hållbara produktioner här. Istället för att importera mat med hög miljö- och klimatpåverkan så borde vi öka den egna produktionen och framförallt konsumtion av den egna produktionen vi har i här. Det är den störst möjliga miljönytta vi kan göra.

Ett problem som Isabel lyfter är att media har en tydlig agenda.

– Det var som när jag satt i SVT, då en utrikeskorrespondent, Erika Bjerström får uttala sig som ”expert” i klimatfrågan, och raljera över ”ja så här brukar det låta från branschen, när vi vet att vi behöver ställa om jordbruket i Sverige till mindre kött och mer vegetabilier”, det är förnedrande. Men hon har kanalerna och arenan och får där med makt över debatten.

Om det nu är så att svenskt lantbruk är lösningen på problemet, hur kommunicerar vi ut det till allmänheten?

– Det är bara att fortsätta på den linjen vi har, vi kan inte ge upp. Återigen, jag kan bara beklaga att man slår på det som är våran lösning, det är ovärdigt. Men vi vet att vi sitter på lösningen och vi ska fortsätta jobba för det vi vet är den sanna lösningen. Vi är väldigt många som förstår det här och stöttar.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste