Hallå där Olof Boson på Stranda kyckling AB, Årets spjutspetsföretag!

Hur känns det, och vad betyder priset för dig?
– Det känns väldigt roligt både för mig, min familj och mina medarbetare. Det är ett väldigt fint pris, så det känns givetvis väldigt bra. 
– Det betyder väldigt mycket. Det är ett kvitto på att det vi gör är bra. Men vi gör egentligen bara det vi alltid har gjort. Vi försöker vara duktiga på att hand om djur. Vi har inte ändrat något eller gjort något särskilt för att nå det här. 

 

Olof Boson (i blått ) är Årets spjutspetsföretag. Foto: Kerstin Gauffin


Vad gör dig till årets spjutspetsföretag?

– En faktor är ekonomin. Det går bra och vi har en affärsplan som vi uppdaterar. Vi har även en aktiv styrning med ett gårdsråd som är väldigt engagerade. 

– Sedan har vi ett väldigt miljömedvetet fokus. Vi vill ligga i framkant både när det gäller djur och miljö. Till exempel har vi har satt in värmeväxlare i kycklingstallen och halverat värmeförbrukningen, vi har solceller och vi har byggt en stor våtmark som vi vattnar med för att få foder. Det är första året som vi vattnar ifrån den och det har fungerat jättebra. Nu har vi visserligen fått en del regn, men vi vattnar från den också. 

– En tredje grej är att vi aktivt jobbar för att anställa personal från andra länder. Så vi är ett ganska mångkulturellt företag. Det är både jag och dem stolta över. 

Berätta kort om din verksamhet. 

– Vi föder upp kycklingar, ungefär 1,5 miljoner om året. Sedan har vi precis utökat vår nötköttsproduktion, så vi ska slakta 400 tjurar om året. På gården har vi även ett 70-tal dikor. Sedan driver jag och två grannar ett växtodlingsbolag på 450 hektar. 

Vad har du för strategi i ditt företagande?

–  Det viktigaste är fokus på djuren. Mår de bra så växer de och då blir det bra resultat. Det är även viktigt att ta hand om personalen och se till att de har det bra. Samt givetvis ha koll på siffrorna. Vi har nyckeltal som vi följer noga.

Funkar det bra med flera djurinriktningar?

– Vi har aktivt valt det och anledningen är att vi vill vara ett större gäng. Förutsättningar för mer intensiva grödor finns inte här där vi bor. Så det är djurhållning som gäller. Vi vill hålla mycket folk med arbete och ha en levande arbetsplats året om. Plus att gården passar för nötköttsproduktion. 

Vad betyder personalen för dig?

– Utan dem skulle det inte gå! Verksamheten är så stor nu. Du kan klara det själv en dag, men sedan går det inte. Utan personalen skulle det också bli väldigt tråkigt. Det är väldigt roligt att vara ett stort gäng. Man kan umgås och utvecklas ihop. 

Vad är ditt bästa företagstips?

– Du måste tycka det är roligt och verkligen brinna för det du gör. Det gäller oavsett vilken typ av företag du har. Jag tror inte det handlar om grejen du producerar, utan du måste tycka att det är roligt och vara beredd att lägga tid och kraft på det. Att jobba sju till fyra funkar inte. 

– Jag har testat andra jobb. Det var ett krav innan jag kom hem och tog över. Det var jätteroligt, men jag har alltid vetat att det här är lite roligare. 

Vad är det som är så roligt?

– Friheten att kunna bestämma och utveckla själv. Det är den stora glädjen. Att man kan se att det hela tiden går att förbättra sig och bli duktigare på det du gör. Det kan man på ett vanligt företag också. Men här får du en större belöning för det. 

Vad är din senaste investering?

– Vi har byggt ett kalvstall, ett tjurstall, bevattningsdamm och en bevattningsanläggning i år. Så det har varit rätt tufft. 

Vad har du för plan för ditt företag framöver?

– Nu ska vi trimma produktionen och sätta rutinerna. Sedan är det marknaden som bestämmer. Jag är beredd att satsa mer på både nötkreaturen och kycklingarna. Men det måste finnas en efterfrågan. 

 

Stranda Kyckling AB

Motivering: ”Olof Boson har med stark drivkraft och stor förmåga att leda projekt genomfört flera större utvecklingsaktiviteter och investeringar i både fastigheten och verksamheten. Med stöd av en mentor och ett gårdsråd, med seniorer från olika branscher, har han tagit sig an många olika utmaningar. Detta tillsammans med bra djuromsorg, en väl utformad affärsplan och ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbarhetstänk. Olof Boson tilldelas ett stipendium på 50 000 kronor.”

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 11 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Senaste

Herre eller tjänare

Krönika: Hur står det till med din beställarkompetens? I en värld som företagare där många saker tenderar att bli allt mer komplicerade räcker det egna sunda bondförnuftet inte alltid till, även om det räcker bra långt. Nya tekniker, nya trender, nya uppföljningsverktyg med mera, riskerar att bara bli spännande (och dyra) om du inte vet vad du kan få ut av dem. De som säljer in dem har alla argument och fördelar, men har du de rätta frågorna för att få maximal utdelning på din investering i både tid och pengar?

Kommentera