Hjälp på fält med ny väderstation

Hur stark är vinden på fältet längst bort? Vad är statusen på grödorna nu jämfört med förgående år och vilken insats krävs i morgon? Klimat- och väderberoende beslut som i lantbruket behöver tas dagligen. 

 

Swedish agro presenterade FieldSense väderstation på Borgeby fältdagar. – En digital lösning för jordbruket som kan öka lönsamheten med mer precision, säger Patrik Persson. 
Foto: Towe Johnson


Ihop med teknikföretaget Fieldsense lanserade Swedish agro nyligen sin nya väderstation Fieldsense. Med hjälp av satellitövervakning och analys av väderdata ger den lantbrukaren lösningar på fältnivå.  

– Utvecklingen av den har skett ihop med lantbrukare utifrån önskningar vad den ska mäta och vad den ska visa, säger Patrik Persson, på Swedish agro. 

Stationen som är solcellsdriven, är tänkt att fungera som ett stöd i många av de beslut som påverkas av väder och klimat. Väderutvecklingen kan följas direkt från fältet och ge information om luft- och marktemperatur, nederbörd, lufttryck, vindhastighet, fuktighet, ljusintensitet och UV-index.  Stationen skickar även satellitbilder till din telefon.

– Du kan bestämma var du ska köra på morgonen utifrån var det eventuellt blåser. Via satellitbilder så kan du se förändringar i dina fält, göra rätt åtgärder och sätta in rätt insats, Patrik. 

Väderstationen mäter var tionde minut och ger dig uppdateringar i appen om prognoser kommande dagar. Patrik berättar att för större lantbruk med långa avstånd mellan driftsenheterna så kan man abonnera på flera väderstationer. 

I Danmark finns i dag cirka 1 000 väderstationer ute i fält och responsen har varit god. 

– Den har utvecklingspotential utifrån vilken hjälp man vill ha som lantbrukare, säger Patrik Persson, Swedish agro. 

Väderstationen kommer att ha ett introduktionspris med en fast startkostnad som sedan följs av en abonnemangsavgift månadsvis. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 14 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste