ASF i Kina – stort tapp för dansk företagare

Förra året noterade danska Scandinavian Farms Pig Industries ett tresiffrigt miljonunderskott för verksamheten i Kina. Nu pekar allt på att det blir en repris i år.

Afrikansk svinpest slår hårt, även mot internationella grisföretagare i Kina. Scandinavian Farms Pig Industries är ett av de drabbade företagen, vars stallar i dag står tomma. Foto: Mostphotos

Scandinavian Farms Pig Industries ägs av danska Scandinavian Farms Invest och driver grisuppfödning i Lianyungang söder om Peking i Kina. Med 15 000 suggor har företaget kapacitet att ta fram 350 000 slaktgrisar per år.

Efter en rad av goda år gjorde företaget enligt Landbrugsavisen i fjol ett underskott på 110 miljoner danska kronor. Sjukdomar, låg notering och höga foderpriser låg bakom då. Allt pekar nu på att det här året kommer att bli lika dåligt, eller sämre. Huvudorsaken är afrikansk svinpest (ASF), som medfört att samtliga företagets grisar slogs ut tidigare i år.

Biosäkerhet är framtiden

Men även om stallarna är tomma just nu, är Scandinavian Farms Invests ägare, Claus Ewers, hoppfull inför framtiden.

– Vi tror att det kommer att bli riktigt bra att ha svinproduktion i Kina de kommande åren. Det kommer att ta mellan fem och tio år innan den kinesiska svinproduktionen är på fötter, och jag är säker på att vi snart går med vinst igen. Men det kräver att vi kan hålla diverse sjukdomar ute. Det är verkligheten i dag - i Kina och i alla andra länder - att sjukdomar måste hållas ute, säger han till Landbrugsavisen.

Förhoppningen är att kunna sätta in grisar i stallarna igen efter årsskiftet, och att framöver även öka produktionen från 15 000 till 22 000 suggor.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Relaterat

Senaste

Herre eller tjänare

Krönika: Hur står det till med din beställarkompetens? I en värld som företagare där många saker tenderar att bli allt mer komplicerade räcker det egna sunda bondförnuftet inte alltid till, även om det räcker bra långt. Nya tekniker, nya trender, nya uppföljningsverktyg med mera, riskerar att bara bli spännande (och dyra) om du inte vet vad du kan få ut av dem. De som säljer in dem har alla argument och fördelar, men har du de rätta frågorna för att få maximal utdelning på din investering i både tid och pengar?

Kommentera