Anna-Karin Hatt ny vd för LRF

Denna vecka är den första som Anna-Karin Hatt gör på sin post som ny vd för LRF. Ännu är hon inte varm nog i rollen att ge intervjuer så Jordbruksaktuellt har istället pratat med ordförande Palle Borgström.

Från och med 12 augusti är Anna-Karin Hatt ny vd och koncernchef för LRF samtidigt som hon fortsätter som styrelseledamot i det börsnoterade fastighetsbolaget Castellum AB. Foto: Almega

Hur känns det att Anna-Karin är på plats?

– Vi gjorde en väldigt omfattande rekryteringsprocess och vi hade flera väldigt bra kandidater som vi valde mellan, men hon var den som bäst matchade den profil vi hade satt upp. Så jag har stora förväntningar på att hon ska göra ett bra jobb på LRF, säger Palle Borgström.

Vad har Anna-Karin för koppling till svenskt lantbruk, livsmedelsproduktion och landsbygd?

– Hon är uppväxt på ett lantbruk på gränsen mellan Halland och Småland och sen har hon arbetat mycket med de gröna näringarna och landsbygdsfrågor som politiker under hela sin aktiva politikerkarriär. 

Hur tror du hennes politiska bakgrund påverkar LRF?

– Vi är ju partipolitiskt oberoende och det är vi noga med. Men samtidigt, söker du någon med politisk erfarenhet så har de på ett eller annat sätt varit i kontakt med något politiskt parti. Hon är väldigt tydlig med att hon lämnat politiken sedan hon gjorde det 2015, så det ser jag inga problem med.

Vad anser du att Anna-Karin kommer kunna bidra med till LRF?  

– Hon har ju varit vd på en annan ganska komplex organisation, Almega, och gjort ett bra jobb där, att döma av alla de signaler som jag hör. Anders Källström hade varit vd i tio år och det är länge både för den som är vd, men också för en organisation, så jag tror det finns flera goda skäl med lite nya ögon och en blick utifrån.

Har Anna-Karin någon tidigare anknytning till LRF?

– Hon är medlem i LRF, men sedan hur länge vågar jag inte svara på. Men hon har inte haft några förtroendeuppdrag i LRF längre tillbaka i tiden. 

Fakta: Anna-Karin Hatt

Ålder: 46

Bor: Älvsjö söder om Stockholm

Familj: gift, tre egna barn två bonusbarn

Intressen: motionslöpning, laga mat, påta i trädgården

Karriär: Anna-Karin Hatt har en kandidat i statskunskap och internationella relationer, hon har arbetat som ledarskribent och vice vd för PR-byrån Kind & Partners. Sedan augusti 2015 har hon varit vd för Almega och tidigare har hon även varit vd för friskoleföretaget Didaktus Skolor. Hennes politiska karriär inkluderar uppdrag som statssekreterare i Alliansen 2006-2010, IT- och regionminister 2010-2011, IT - och energiminister 2011-2014, samt vice ordförande för centerpartiet 2011-2015.
Källa: LRF

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Senaste

Herre eller tjänare

Krönika: Hur står det till med din beställarkompetens? I en värld som företagare där många saker tenderar att bli allt mer komplicerade räcker det egna sunda bondförnuftet inte alltid till, även om det räcker bra långt. Nya tekniker, nya trender, nya uppföljningsverktyg med mera, riskerar att bara bli spännande (och dyra) om du inte vet vad du kan få ut av dem. De som säljer in dem har alla argument och fördelar, men har du de rätta frågorna för att få maximal utdelning på din investering i både tid och pengar?

Kommentera