Det är nu vi ska gasa

Räntan är rekordlåg. Utvecklingen i sommar talar för att den förblir rekordlåg eller till och med lägre, under lång tid. Den svenska kronan har försvagats kraftigt, vilket gör våra produkter mer intressanta för export och import dyrare. Ändå investeras det inte mycket i svenskt jordbruk.

 

Jordbruksföretagande är en tuff sport. Verksamheten även i relativt små företag är ofta direkt utsatt för världsmarknadens svängningar och måltavla för politisk klåfingrighet. Som om det inte vore nog har vi misslyckats i miljödebatten, snällt tagit på oss en mängd merkostnader och fått skit som tack. Men det kanske kommer en dag med mer tacksamhet? Men, vi får inte låta utmaningarna förblinda oss. Det finns fördelar också. Vår bransch är till exempel mindre konjunkturkänslig än de flesta andra.

Sveriges jordbruksföretag har i genomsnitt en låg skuldsättning. Nu är räntan rekordlåg och prisrisken för våra produkter ser lägre ut än på länge. Likväl investeras det lite, alldeles för lite. Varför? Visst finns det intressanta områden att investera i och duktiga jordbruksföretagare i Sverige!

Jag har ingen större tro på magin i Livsmedelsstrategin, som du som trogen ledarläsare säkert uppfattat, men jag är fullkomligt övertygad om det förträffliga i att öka svenskt jordbruks produktion, ur alla aspekter.

En anledning till de små investeringarna kan vara att få personer uppmärksammat den lägre prisrisken till följd av den fallande kronan. En annan anledning kan vara att få handels- och förädlingsföretag är snabba nog att dra nytta av exportmöjligheterna och låta effekten synas ner på gårdsnivå. En tredje anledning kan vara att det är brist på entreprenörer.

Tidigare i veckan diskuterade jag med en kollega vilka personer som ska stå för investeringarna i svensk grisuppfödning den närmaste tiden. Vi kom inte på så många personer. De flesta delarna av jordbruket behöver en föryngring inom kåren, men kanske ännu mer ett inflöde av nya entreprenörer utifrån.

Där lönsamheten finns, dit kommer entreprenörerna. Det tror jag på. Ibland, som nu, behöver vi dock tala lite mer om affärsmöjligheterna i vår bransch. Det var många år sedan affärsrisken i jordbruket var såhär låg.

Det är inte i dåliga tider när kalkylerna visar minus som vi ska ordna kurser, seminarier och studieresor för att stimulera investeringar. Det är NU!

När kalkylerna visar plus, finansieringskostnaden är låg och centralbankerna betalar bankerna för att öka utlåningen. Det är då vi ska gasa, det är NU.
 

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades onsdag den 14 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste