Kina stoppar handeln med USA

Den senaste tidens handelskrig mellan Trump och Kina, har trappats upp ytterligare. Nu slutar Kina köpa amerikanska jordbruksprodukter helt.

Handelskriget mellan USA och Kina fortsätter. Foto: Mostphotos 

Det kinesiska handelsdepartementet meddelade i tisdags att Kina inte längre kommer att köpa amerikanska jordbruksprodukter, ett beslut som förväntas får stora konsekvenser.

Zippy Duvall, ordförande för den konservativa amerikanska jordbruksbyrån, kallade Kinas beslut för ett "kroppsslag" mot den amerikanska jordbrukssektorn, enligt Modern Farmer.

Det kinesiska beslutet är en konsekvens av två drag som Donald Trump och hans stab fullgjort.

Det första var att Trump deklarerade att USA skulle börja införa en tull på tio procent för kinesiska varor. Detta kom efter en rad handelsförhandlingar som ett pressombud i Trump-staben deltagit i och denne beskrev förhandlingarna som "produktiva". Därefter tweetade presidenten att Kina förnyat sina löften om att köpa vissa amerikanska jordbruksprodukter, utan att ange vilka produkter det rörde sig om.

Därefter klassade USA:s finansminister, Steven Mnuchin, Kina som valutamanipulator på grund av ett fall i yuenens värde, den kinesiska valutan. Handlingen är till stor del symbolisk, men också något som aldrig tidigare skett och anses vara ett andra slag i ansiktet mot Kina.

Som svar på dessa händelser verkar den kinesiska regeringens taktik vara att stoppa importen av amerikanska jordbruksvaror. Kinas inriktning mot det amerikanska jordbruket har, ur Kinas perspektiv, fördelen av att vara både en stor och en politisk attack.

Kina importerar amerikanska jordbruksvaror för miljarder dollar varje år. Landet är den största importören av amerikanska sojabönor och den tredje största importören av amerikanskt griskött. Sammanlagt är Kina den fjärde största importören av amerikanska jordbruksvaror. Men att attackera det amerikanska jordbruket fungerar också som en attack mot Trump, som kan minska väljarstödet från den amerikanska landsbygdsbefolkningen.

Detta kommer att bli ännu en påfrestning för amerikanska lantbrukare, som redan har handskats med prisfall från handelskriget, svininfluensa, översvämningar, torka och värmeböljor under det gångna året, allt enligt Modern Farmer.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 15 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste