Vattenverket är klart

I mitten av juli kunde så det nya vattenverket i Mörbylånga invigas. Det första i Europa där både avsaltning och återvinning av vatten kombineras.  

 

Jens Olsén, VA- och fjärrvärmechef i Mörbylånga kommun, inne i det nya vattenverket i Mörbylånga på södra Öland. Foto: Carolina Wahlberg


Vattenverket på södra Öland som Jordbruksaktuellt skrivit om vid ett flertal gånger tidigare kommer dels att rena processvatten från Guldfågeln och dels bräckt vatten från Kalmarsund, via nya brunnar som ligger en bit upp från stranden. 

Planen är att vattenverket ska producera runt 4 000 kubikmeter dricksvatten per dag. Det är 1 000 kubikmeter mer än vattenverket på norra Öland som invigdes för två år sedan, skriver SVT.

–  Jag tycker att det har varit ett spännande projekt med den här nya tekniken. Kombinationen av vatten som vi ska rena är ju lite ovanlig. Saltvatten i sig är inget unikt, men att rena processvatten är inte helt vanligt, sa Jens Olsén, VA- och fjärrvärmechef i Mörbylånga kommun, när Jordbruksaktuellt besökte anläggningen i maj.  
 

Det nya vattenverket har kostat omkring 150 miljoner kronor. Nu vill kommunen höja VA-taxan.

Teknik från Luxemburg

I samband med invigningen fanns kronprinsessan Victoria och prins Félix av Luxemburg på plats. Anledningen till att prinsen från Luxemburg var på plats hade att göra med att tekniken som används i reningen av vattnet kommer från ett luxemburgskt företag. Kungligheterna fick provsmaka vattnet, som enligt kronprinsessan var toppen, skriver Barometern.  

Det nya vattenverket har kostat omkring 150 miljoner kronor att bygga. För att finansiera utgifter kring banklån, drifts- och underhållskostnader vill nu kommunen höja VA-taxan. Dessutom behövs medel för att kunna bygga vidare på utbyggnaden av det kommunala vatten- och avloppsnätet på östra sidan av ön. 

Mörbylånga har lämnat in ett förslag på en höjning med ungefär tio procent. Frågan kommer att tas upp av Kommunfullmäktige i höst, enligt SVT. 

Även om Peter Asteberg, projektledare för det nya vattenverket menar att problemet med den kommunala vattenbristen nu är löst, finns det fortsatta problem. 

– Men vi har fortfarande lantbrukare och andra verksamheter som kan få det svårt om det inte regnar, sa han enligt SVT. 

 

Reningsprocessen 

I det nya vattenverket kommer det bräckta vattnet att blandas med processvatten från Guldfågeln, som renats via Mörbylångas industrireningsverk. Innan processvattnet tas in i det nya vattenverket renas det ännu en gång i ett förbehandlingsverk, genom ett membranfilter och ett UV-filter. Sedan går det in i vattenverket och där blandas det med det bräckta vattnet och passerar genom ytterligare fler UV- och membranfilter. Totalt går processvattnet igenom fem säkerhetsbarriärer och det bräckta vattnet går igenom tre. 

Det sista steget i vattenverket är att tillsätta mineraler som kalcium till vattnet igen, då dessa filtrerats bort i avsaltningsprocessen. Sist leds vattnet till två reservoarer för att sedan kunna pumpas ut i det kommunala nätet som dricksvatten. 

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste