En halvering av antalet grisar i Kina

En ny prognos pekar på en halvering av antalet grisar i Kina i spåren av utbrottet av afrikansk svinpest. Och att det kommer ytterligare produktionsminskning under nästa år. 

 

Det blir många grisningsboxar som kommer att stå tomma i Kina i år med en halvering av antalet grisar i landet.Foto: Mostphotos


Enligt nederländska Rabobanks senaste kvartalsrapport, Pork Quarterly, har antalet grisar i Kina redan minskat med 40 procent jämfört med läget ett år tidigare, då det fanns 360 miljoner grisar i Kina. Detta som en följd av utbrott av afrikanska svinpest (ASF) och utslaktningar för att hindra smittan att spridas. De officiella kinesiska uppgifterna anger minskningen till 15-26 procent. Korrektheten av de officiella siffrorna har dock varit ifrågasatt av många.

Minskad grisköttsproduktion

Enligt Rabobank förväntas Kinas produktion av griskött minska med 25 procent under 2019. Att minskningen är mindre än nedgången i djurantalet beror på den stora slakten under första halvan av 2019.

Under 2020 förväntas produktionen av griskött att minska med ytterligare 10-15 procent.

 Att återkomma till de produktionsnivåer som Kina hade innan utbrottet av ASF kan enligt Rabobank komma att ta mer än fem år.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste