Överskott på danska ekoägg

De danska äggpackerierna får in mer ekoägg än vad de kan sälja. Äggproducenter ombeds därför att tillfälligt lägga om produktionen till konventionellt.

 

Produktionen av ekologiska ägg i Danmark har ökat snabbare än efterfrågan från konsumenterna. Det har nu medfört både tidigare utslaktning av ekohöns, samt att några producenter ombeds lägga om till konventionell produktion.Foto: Mostphotos

Under de senaste månaderna har de danska äggpackerierna fått in mer ekologiska ägg än vad de kan sälja, enligt Landbrugsavisen. En handfull ekologiska producenter har därför tillfrågats om de kan lägga om sin produktion till frigående konventionell produktion under en period.

När den danska livsmedelshandeln stoppade försäljningen av ägg från burhöns under 2017-2018 lade danska äggproducenter om produktionen till frigående äggproduktion eller ekologisk äggproduktion.

Långsam ökning

Men efterfrågan på ekologiska ägg i Danmark har inte ökat lika snabbt som produktionen. Under 2018 steg produktionen av ekologiska ägg med 13,7 procent, medan konsumtionen bara ökade med 4,5 procent.

Danmark har störst andel ekoägg i Europa där 29,7 procent av äggen som säljs till foodservice eller livsmedelshandeln är ekologiska.

Utslaktning av höns

Den rådande situationen med överskott av eko-ägg på marknaden har inneburit att man har börjat slakta ut ekologiska höns tidigare. Tidigare slaktades en dansk ekohöna efter 76-80 veckor med äggläggning, nu slaktas hon efter 72 veckor.

Överskottet av danska ägg har dock medfört en ökad export och nya kunder i både Tyskland och Mellanöstern.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste