Fallfrukten blir biogödsel och biogas

På återvinningscentralerna i Gävle och Sandviken samlas nu fallfrukten in separat för att möjliggöra att den blir biogas och biogödsel.

Det bästa för miljön och plånboken är att ta hand om frukten själv. Av äpplen kan du till exempel göra paj, mos och must. Men om man inte har möjligheten att ta rätt på all frukt kan den erbjudas till dina vänner, menar Gästrike återvinnares återvinningscentraler som är initiativtagare till att ta vara på fallfrukten och göra det till biogödsel och biogas. Foto: Sofie Logardt

Från den 16 augusti till 1 november samlas fallfrukt in i en särskild behållare på återvinningscentralerna i Gävle och Sandviken. Detta är en av flera åtgärder man gjort för att ta tillvara avfallet och använda det som en resurs. Tillverkningen sker på biogasanläggningen i Forsbacka. 

–Vi räknar med att rädda åtminstone 200 ton fallfrukt till biogas och biogödsel redan i år, säger Maria Eriksson, arbetsledare på Gästrike återvinnares återvinningscentraler, i ett pressmeddelande.

På övriga Gästrike återvinnares återvinningscentraler, fortsätter fallfrukten tills vidare samlas in som trädgårdsavfall.

Flera skäl

Biogas är ett förnyelsebart drivmedel och ett alternativ till bensin och diesel för bilar och bussar, för att reducera koldioxidutsläppen. En personbil kan köra närmare en mil på bränslet från fem kilo äpplen. Användningen av biogödsel för tillbaka näring till jorden och är ett alternativ till andra gödselmedel.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste