Svinpestens framfart fortsätter

Serbien kan nu adderas till listan över länder i västvärlden som har afrikansk svinpest (ASF), och i Bulgarien är situationen mycket allvarlig.

Enligt EU-kommissionens rapporteringssystem för utbrott av ASF 1 januari till 28 juli 2019 för EU och Ukraina, hör Estland, Lettland, Litauen, Polen, Italien, Ukraina, Rumänien, Ungern, Bulgarien, Slovakien och Belgien till de länder där fall av ASF påvisats under perioden, hos vildsvin och/eller tamgrisar. Nu kan även Serbien adderas till listan över drabbade länder i Europa 2019. Tjeckien hade fall av ASF 2018, men efter ansträngningar med att utrota smittan, har inga fall påvisats hittills under 2019.
Foto: Mostphotos/Malin Strandli


Efter ett par veckors spekulation bekräftade OIE, världshälsoorganisationen för djurhälsa, i början av augusti att ASF påvisats i Serbien, i närheten av Belgrad och det angränsande Podunavlje-distriktet, som löper längs floden Donau. I skrivande stund finns det officiella uppgifter om fyra smittade gårdar, som alla ligger relativt nära varandra och är förhållandevis små.

Från Bulgarien rapporterar Markedsnyt for grisekød att svinpestens framfart under juli och augusti lett till att myndigheterna upprättat skyddszoner på 20 kilometer runt de större besättningarna. Innanför zonerna ska alla mindre besättningar slås ut, allt för att hindra smittspridning. Planerna har mötts av våldsamma protester från både lantbrukarna och lokala borgmästare i berörda områden. Enligt Markedsnyt kommer lantbrukarna att ersättas med 300 lev, vilket motsvarar drygt 1 600 kronor, för varje slaktgris som slås ut. 75 procent av ersättningsbeloppet uppges komma från EU.

Samtidigt pekar den senaste statistiken från FAO på att antalet grisar som dött av ASF eller avlivats på grund av sjukdomen i Asien nu uppgår till fem miljoner, sedan ASF först påvisades i Kina för omkring ett år sedan.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste