Oväntat orosmoln för stallbygget

Vankiva Gård utanför Hässleholm investerar 40 miljoner kronor i en ny ligghall och ett nytt mjölkstall. Besättningen ska öka från 280 till drygt 700 kor. Jordbruksaktuellt besökte byggarbetsplatsen i vintras och nu är vi tillbaka för att höra hur bygget har gått hittills.  Det visar sig att ett oväntat problem har ställt till det.

 

Bygglovsansökan till transformatorstationen uppmärksammade kommunen på att området är detaljplanerat. Detta trots att kommunen själv och andra remissinstanser godkänt Vankiva Gårds förlängning av miljökonsekvensbeskrivningen. Nu väntar troligen en sanktionsavgift i miljonstorlek.Foto: Pär Andersson


Bara några dagar efter vårt besök i vintras fick driftsledare Christoffer Johansson ett telefonsamtal från Hässleholms kommun. Beskedet var att Vankiva Gård har byggt på detaljplanerat område, trots att kommunen själv och flera andra instanser hade godkänt alla nödvändiga tillstånd.

− När man står mitt i bygget med ett telefonsamtal där någon säger att man kanske behöver riva eller göra ett byggstopp, då är man inte så tuff, säger han.

Det var när elnätsägaren ansökte om bygglov för en transformatorstation som kommunen upptäckte att den marken var en del av en detaljplan. Fram till 2015 hade kommunen nämligen planer på att bygga en tågdepå på platsen och därför detaljplanerades området som industrimark. Planerna på att bygga tågdepån på just den platsen skrotades och Vankiva Gård fick sin förlängning på miljökonsekvensbeskrivningen godkänd och började bygga.

− Vi själva skulle ha undersökt saken bättre, absolut. Men ingen av alla sex eller sju remissinstanser som har fått ut MKB:n har heller sett det. Ingen har reagerat. Man får ett tillstånd och ändå gäller det inte. Det är lite lurigt, säger Christoffer.

Christoffer Johansson är driftsledare på Vankiva Gård som ägs av hans far Hans Johansson. Tillsammans med fem anställda driver de gården.

Riskerar sanktionsavgift

Efter beskedet informerade han alla entreprenörer om läget, men fortsatte bygget. Han hoppas nu att detaljplanen ska rivas upp.

− Man vågar varken säga bu eller bä, men det finns nog inte jättemånga röster i kommunen som är emot att häva den, säger han.

− Man tycker att man ska kunna lita på ett tillstånd. Men det har ju varit likadant för andra, till exempel med förprövade stallar som har blivit godkända och som sedan ändå har underkänts av djurskyddsinspektörer. Det är konstigt.

Även om detaljplanen hävs, vilket det mesta trots allt pekar på, riskerar Vankiva Gård en sanktionsavgift på miljonbelopp för att man byggt på detaljplanerat område – trots att man alltså har haft tillstånd.

− Det är ganska troligt, frågan är hur mycket det blir. Det finns en skala i plan- och bygglagen med olika belopp som kommunen kan ge rabatt på under olika omständigheter. Vi har handlat i god tro och så dyker det här upp. Det är den enda minan vi har gått på och den är inte så liten, suckar Christoffer.
 

Snart ska karusellen med 50 platser börja monteras.
– Det bokade vi in i höstas, så det har varit den springande punkten sedan dess.  Det är vad det är att forma helt runt, men det ser runt ut tycker jag, säger Christoffer och skrattar.

Högt byggtempo

Vi går en sväng genom bygget och Christoffer sammanfattar läget. 

− Skalen är färdiga, det börjar bli tätt överallt och vi har kommit igång inne i husen. Vi forcerade hårt i början för att få upp mjölkstallet för att ha jobb inne om det hade blivit ordentlig vinter. Jag är väldigt nöjd med hur det har blivit. Förutom någon inredningsdetalj som vi har ändrat kan jag egentligen inte komma på något alls som jag hade gjort annorlunda. Överlag kan man säga att vi har tagit till så mycket vi har kunnat för att det absolut inte ska bli för litet någonstans, säger han.

Han är nöjd med alla entreprenörer och framhåller hur viktigt det är att samarbetet dem emellan fungerar väl. Ungefär var femte vecka träffar han alla entreprenörer vid ett byggmöte.

− Största anledningen är givetvis att stämma av hur bygget går, men även socialt tror jag att det är viktigt. Det är nyttigt att lära känna dem som är här och jobbar och att landa lite.

Christoffer anlitar en byggrådgivare från Växa som hjälper till under byggmötena och rycker in om problem skulle uppstå.

− Det är skönt att ha med någon som är opartisk, det tycker de som jobbar här också. Det är lätt att det blir mycket känslor annars.
 

Symmetri är viktigt för Christoffer och Hans Johansson. 
– Det sitter likadana fönster på ligghallen och mjölkstallet och likadana ingångar. Både jag och far är mycket för symmetri och att det ska vara rakt, rent och snyggt, säger Christoffer.

Stor vattenlogistik

El och VVS är ett stort delprojekt som börjar bli klart, åtminstone under mark. Första provborrningen efter vatten, mellan husen, gav inget resultat. I stället hittade man vatten i två borror precis utanför grusplanen. 

− Man blir lite orolig när man inte hittar vatten på första försöket. Vi ska kyla all mjölk med vatten och sedan ska det gå vidare och användas som dricksvatten till korna. Det är väldigt mycket logistik kring allt med vatten, säger Christoffer.

I ligghallen väntar nu fortsatt gjutningsarbete och montering av inredning och utgödsling. I mjölkstallet börjar snart monteringen av karusellen med 50 platser, montering av inredning och dragning av all vatten och el ovan mark. Tidsplanen håller, enligt Christoffer.

− Det måste den, när det har med djur att göra, säger han med ett leende.

Jordbruksaktuellt planerar att göra ett tredje besök på Vankiva Gård när bygget – förhoppningsvis – står klart i slutet av året. 

 

Vankiva Gårds utökning

Start för markarbete: September 2018

Investering: Cirka 40 miljoner

Ligghall: 155 x 37 meter

Mjölkstall: 96 x 28 meter

Karusell: 50 platser

Gödselbrunn: 6300 kubikmeter, 46 meter i diameter

Mjölkande kor i full drift: Drygt 700

Planerade nyanställningar: Fyra mjölkare och en djurskötare/förman

Klart: November 2019

 

Vy från drivgången, in i ligghallen. Gödseln skrapas mot mitten av ligghallen och ner i en kulvert under drivgången och pumpas till gödselbrunnen som kommer rymma 6300 kubikmeter. 

 

De flesta spaltstavarna är på plats. Robotskrapor kommer att hålla rent på spaltgolven i ligghallen. 

 


Pär Andersson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 17 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste