Speed-dejting ska leda till mer mat och fler jobb

Projektet Mer mat – fler jobb, ska bidra till en ökad livsmedelsproduktion. Med matchning av kompetent arbetskraft kan företag få hjälp att utvecklas och växa.

 

Ökad matproduktion och fler anställningar inom svensk livsmedelsproduktion är målet med speed-dejtingen mellan lantbrukare och arbetssökande agronomer och hortonomer. Foto: Towe Johnson


På skuggiga parkbänkar under Borgeby fältdagars andra dag är det full aktivitet. Det skulle kunna vara vanliga fikasamtal mellan bekanta, men där pågår matchningar. Här dejtar jordbruksföretagare och arbetssökande agronomer och hortonomer.

– Livsmedels­produktionen behöver både ökas och utvecklas för att vi ska få en högre självförsörjningsgrad, säger Marcus Söderlind, LRF trädgård till Jordbruksaktuellt, som även var idébringaren av speeddejting aktiviteten.

– För att göra det, så finns det behov av mer utbildad arbetskraft inom jordbruket, fortsätter han.

Marcus beskriver hur många arbetssökande deltagare besitter både lång utbildning med spetskompetenser och erfarenhet inom de gröna näringarna.

Fler anställningar inom branschen och en ökad livsmedelsproduktion är målet med dejtingen, som är en aktivitet som arrangeras inom projektet Mer mat – fler jobb.

Dragos Cosmin Duncia, står och väntar på att få prata med fröbolaget som var på plats.

Han är nyinflyttad från Rumänien men ursprungligen från England och är utbildad agronom.

– Jag vill jobba med livsmedelproduktion, men det är svårt med språket och det är också en svår bransch att komma in i. Men det här kan vara ett bra sätt att mötas på, säger han.

Minuterna löper fort och det är dags att byta. Samtalen vid borden avslutas och nya påbörjas, samtidigt sker nya möten parallellt mellan dem som står och väntar.

På plats fanns potentiella arbetsgivare från såväl större som mindre jordbruksföretag som representerade olika delar av branschen. Företagen presenterade sig själva och berättade vilken kompetens som efterfrågades. Behoven var alltifrån rent fältarbete och produktionsledning i trädgård, till rådgivning eller affärsutveckling i ny uppstartat jordbrukstekniskt företag.
 

Rama Haddad, är utbildad agronom från Syrien och gick för tre år sedan även en mentorkurs på Alnarp. Hon tycker det här är ett bra tillfälle att träffa arbetsgivare på. 
– Jag vill få användning av min utbildning och jobba med odling och trädgård, så här får jag en större inblick i vad som efterfrågas och kan visa vad jag kan.

Verkstad av livsmedelsstrategin

Stina-Lisa Flodin från arbetsförmedlingen är projektledare för projektet som ska bidra till den nya livsmedelsstrategin.

 – Vi vill bidra till att det produceras mer mat i Sverige och då behövs det fler jobb. Men många företag har också ett behov av utveckling så vi erbjuder även företagsanalyser och kompetensutveckling utav befintlig personal och företagsledare, säger hon.

Projektets start inleddes med att Stina-Lisa hade ett möte med Marcus på LRF-trädgård.

– Han hade tittat på arbetsförmedlingen och hittat många kompetenta kandidater som flera företag han kände till efterfrågar. Därifrån sa vi, att vi gör något av det här. Då började vi kolla i Skåneregionen och kom i kontakt med många, både agronomer och hortonomer.

Att behovet att hitta rätt kompetens finns hos många växande lantbruksföretag, har projektet bekräftat.

– Bara under dagarna så har det kommit fler företag än vad det var från början. Så det rullar på mer. Många är intresserade, vilket vi ser som ett bevis på att det behövs, säger hon.

Många av de arbetssökande är utbildade inom näringen och behovet i branschen efterfrågas, vad är det som saknas tror du?

– Många lantbruksföretag har inte kulturen att prata med arbetsförmedlingen utan man är van att hitta arbetskraft och kompetens på annat sätt. Men det har förändrats, och då behöver man hitta nya sätt att göra det på, säger Stina-Lisa.

– Man kanske tittar på universitet och andra utbildningscentrum, men man tänker inte alltid på att det kommer in mycket kompetenta människor från utlandet.

Hinner man få en bild av varandra under den här formen av möte?

– En kort glimt, men sedan hoppas jag att man bokar in en längre intervju, säger Stina-Lisa.

59 000 nya medarbetare inom livsmedelsproduktionen kommer att behövas inom fem år, enligt rapporten ”arbetskraft – och kompetensstudie inom livsmedelssektorn 2018”, som bland annat LRF står bakom.

 

Mer mat – fler jobb

Riktar sig till jordbruk, trädgårds – och livsmedelsföretag, som vill växa och producera mer mat. 

Projektet erbjuder företagsanalys, kompetensutveckling inklusive ledarutbildning och hjälp med rekrytering.

 Projektet för verkstad av livsmedelsstrategin och är ett samarbete mellan LRF, Arbetsförmedlingen, branscherna inom livsmedelsproduktionen, Livsmedelsföretagen, Krinova och Gröna arbetsgivare. Naturbruksgymnasiernas förening är partner. 

Projektet pågår 2019–2021 och finansieras av europeiska socialfonden, ESF.Källa: LRF

 

Bakom speed-dejtingen, som är del av det EU-finansierade projektet, står arbetsförmedlingen, LRF trädgård och Hushållningssällskapet.

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 19 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste