”Man får det man betalar för”

Enligt Michael Kristiansen som är ägare av Impetu i Danmark, får man det man betalar för. Förra året lanserade företaget sina kalvhyddor i Sverige under Borgeby Fältdagar och framgångarna gjorde att de även 
i år besökte mässan.

 

Företaget Impetu tar marknadsandelar i Sverige med sina kalvhyddor, balvagnar djurkärror och även produkter från Weckman. Foto: NOC agro/Impetu


–Våra kalvboxar kostar mer än vissa av konkurrenters liksom de som säljer iglor. Men kalvarna får en bättre hälsa och det leder ju till att man sparar pengar. Man kan säga att man får det man betalar för. De kunder som kommer tillbaka, gör det just därför att de är nöjda med kvaliteten och att de märker att deras kalvar fått en bättre hälsa, säger Michael Kristiansen.

Kalvboxarna eller kalvhyddorna som det också kallas tillverkas delvis i Danmark och har funnits länge på den danska marknaden. I dag finns det cirka tio svenska lantbruk som använder företagets kalvhyddor.

Förbättrad djurHälsa

– I en iglo där kalvarna står ensamma och direkt på marken, påverkas kalvarnas hälsa negativt vilket därmed också hämmar tillväxten, säger Michael Kristiansen.

Kalvhyddorna finns i olika storlekar från fyra sammansatta boxar för 28 500 kronor till kalvhyddor för större grupper på 15-25 m2. Boxarna som är gjorda av 35 millimeter cellplast går både att flytta med pallgafflar och även med hjul.

Enligt företaget var intresset stort för kalvgömmorna på Borgeby Fältdagar och man sålde två uppsättningar. Men att fler inte investerar i det, menar Michael Kristiansen beror på att man vill prata med andra som använder produkten först.

–Folk vill ju oftast prata med någon som har produkten om hur det funkar och om det är värt att investera, säger han.

Svenska mått

Impetu har även lanserat en för Sverige ny balvagn. I Danmark har produkten tillverkats i många år men nu har vagnen anpassats för den svenska marknaden. Från svenskt håll har man efterfrågat en annan placering av grindarna och vagnar som klarar mer last. Även en ny typ av hydrauliskt lås har efterfrågats och anpassats efter den svenska marknaden berättar Michael Kristiansen.

– Oftast har man två balar i botten och två ovanpå, men ibland vill man lägga en ovanpå och då är vi ensamma om att kunna låsa fast den övre balen också.

Den balvagn som säljer mest i Danmark är en 12 meters balvagn som bär 16 ton men i Sverige tror företaget att en 9,5 meters, 19 ton kommer sälja mer. Den kostar 193 000 svenska kronor men är då utan hydrauliska grindar, som tillkommer. Vagnarna finns i olika storlekar och utföranden och är även olika viktbärande.

I Sverige har företaget levererat två balvagnar och ytterligare balvagnar kommer att levereras nu i augusti.

– Från och med nästa säsong ska fler rulla i Sverige, säger Michael Kristiansen.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste