Hallå där Johanna som tillsammans med sin man Mårten Rasmusson utsetts till Årets skånska nötköttsföretag!

Hur känns det och vad betyder det för er?
– Det känns fantastiskt och det det betyder jättemycket. Man jobbar hårt varje dag, och att då bli uppmärksammad för det man gör på det här viset känns fruktansvärt roligt. 

2009 började familjen Rasmusson så smått med 15 dikor. 2015 startade de med utedriften på Bosarps gård, och i dag har de 60 dikor. 
– Som jag ser det är den här uppfödningsformen riktigt bra för djuren, om man har rätt förutsättningar på gården och sköter det på rätt sätt, så funkar det jättebra, säger Johanna Rasmusson. Foto: privat


Berätta om er verksamhet!

– Hela verksamheten är Krav-certifierad. Vi har ungefär 60 dikor och alla kalvar behålls på gården. Alla tjurkalvar kastreras och djuren föds upp på bara gräs, örter, klöver tills de är mellan 2 och 2,5 år gamla. Vi är med i kontrollprogrammet för utedrift utan ligghall. Så alla djuren går ute hela vintern i skogen. 

Hur funkar det?

– Det funkar jättebra. Vi har perfekta förutsättningar för den här typen av produktion. Vi har skog, ren sandjord, sanddyner inne i skogen och väldränerade jordar. Normala skånska vintrar så har vi en halmbädd som de kan ligga på vid behov. Men i vintras var det väldigt torrt och fint, så de klarade sig med att bara ligga direkt på marken i skogen. Sedan började vi halma i mars när de började kalva. Jag tycker att det funkar jättebra. 

– Vi har väldigt friska och fina djur och det är väldigt stressfritt. Korna kan gå undan vid behov när de kalvar eller så. Det är aldrig något djur som blir trängt. Alla kan äta samtidigt, så det blir ingen konkurrens. 

Johanna tycker att 60 dikor är en lagom mängd djur. 

– Vi ska inte bli större än att vi kan sälja allt nötkött själva. Det en bra förtjänst och man är inte beroende av att ha ett slakteri att sälja till. Vi ska heller inte bli större än att jag kan ha koll på alla djuren. Jag kan i stort sett alla öronnummer och kan se på håll vilket djur det är, och så vill jag ha det. 

Familjen började sälja köttlådor i liten skala 2010, och 2012 när de köpte Bosarps gård startade de en hemsida och började marknadsföra köttet mer professionellt. 2018 startade den nya webbutiken. Där kan folk beställa och antingen hämta köttet i gårdsbutiken eller på någon av Rekoringarna i Skåne. Handlar man för mer än 2 000 kronor så levererar Johanna hem till dörren.

– Kunderna kan blanda nötkött och kyckling som man vill via webbutiken. Det går att beställa större färdiga lådor också. Men jag upplever att många vill välja själva. Även om man plockar ihop styckdetaljer själv dras en mängdrabatt i kassan.  

Har ni bra omsättning?

– Ja. 2019 tror jag att vi kommer att sälja allt vi har. 2020 har vi fler klara slaktdjur så då behöver vi ut och marknadsföra oss mer och få in lite fler kunder.  

Vad gör ni som är särskilt bra?

– Vi har en väldigt extensiv produktion. Både kor och ungdjur har fri tillgång till ensilage hela vintern och bete hela sommaren. Vi överutfodrar säkert och det kostar såklart pengar. Men vi fokuserar på andra saker som djurens välbefinnande och hälsa, samt noggrann övervakning under kalvningsperioden. Ett mål är att hundra procent av kalvarna ska födas levande, och så småningom avvänjas. Det är där vi tjänar igen de pengar vi eventuellt lägger på extra foder. 

– För mig är det också viktigt att djuren är välhanterade och lugna. Jag kan komma ut med en grupp besökare i hagen och djuren bryr sig inte. Det är viktigt för att kunna visa konsumenterna hur djuren har det. 

Vad är ert bästa företagstips?

– Våga spänn bågen och våga satsa. Tror du på din idé och du är beredd att jobba hårt för den, då kan du klara väldigt mycket. När vi köpte Bosarps gård 2012, var det en jättegrej för oss. Vi har fortsatt att investera och satsa hårt och det ska man göra när man är ung, för det är då man orkar. Det krävs också för att längre fram i livet kunna ha en stabil och rationell verksamhet.

– Man får inte vara rädd att investera för att få en bättre produktion. Arbetstid är jättedyrt. Kan man investera i en maskin som sparar tid och kropp då ska man göra det. Till exempel, rulla inte ut rundbalar för hand utan investera i en halmrivare till traktorn. Det tycker jag är smart.
 

Johanna och Mårten Rasmusson, Bosarps gård är Årets skånska nötköttsföretag. I och med detta kandiderar de också till priset ”Årets Nötköttsföretagare i Sverige”, som delas ut senare i år. Foto: Carolina Wahlberg

Flera ben

På gården finns förutom nötkreaturen ekologiska slaktkycklingar. Tidigare hade de djuren i mobila kycklingstallar, men de är nu under utfasning. Snart ska alla djuren istället finnas i stallet som byggdes 2016. 

Vad är nästa plan i företaget?

– Just nu bygger vi en ny panncentral för pellets och flis, som ska värma personalutrymmen, kycklingstallar och gårdsbutik. Det kan vi göra tack vare bidrag från Klimatklivet via Naturvårdsverket.  

Funkar det bra att ha både kyckling och nöt?

– Det är helt optimalt. Det är bra att ha olika ben att stå på för att sprida ut arbetsbördan. Det är även bra rent företagsekonomiskt, så man inte har alla ägg i samma korg. Marknader går upp och ner, då är det skönt att kunna sprida riskerna mellan olika produktionsformer. I och med att jag säljer kött själv så är det guld värt att ha två olika köttslag att erbjuda kunderna.

 

Juryns motivering

Johanna och Mårten har utvecklat sitt företag på ett hållbart sätt. De är nyfikna på att experimentera och är inte rädda för att prova något nytt.

De har ett marknadsfokus och har satt upp mål som är realistiska och mätbara. De har därmed också tagit steget att ändra strategi utifrån målens uppfyllelse.

De är mycket måna om sina djur. Deras kunder, som i huvudsak är konsumenter, får möjligheten att uppleva djuren på väldigt nära håll mitt i naturen.

 

Bosarps gård
 
Ägare: Johanna och Mårten Rasmusson
Var: Blentarp, Skåne
Aktuellt: Årets nötköttsföretag i Skåne
Djur: cirka 60 dikor, 120 kalvar/ungnöt samt två avelstjurar.
Föder upp 60 000 ekologiska slaktkycklingar per år. 
Areal: Cirka 53 hektar åkermark som arrenderas ut.
Cirka 96 hektar med betesvallar och slåttervallar. 
Cirka 89 hektar naturbetesmark som arrenderas.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste