Minska förluster med ny silo

På Brunnby lantbrukardagar träffade Jordbruksaktuellt försäljaren Jonas Hagström på Furab Fodersystem. Han berättade om företagets nya foderslio, Digital Silo som kommer ut för försäljning i höst.

 

Enligt Jonas Hagström på Furab Fodersystem är företagets nya fodersilo Digital Silo bra för att du får koll på hur mycket foder du har kvar i din silo vilket annars ofta blir en stor kostnad för många lantbruk.Foto: Kerstin Gauffin


Furab Fodersystem har kommit ut med en ny silo. Digital silo eller Smart silo, namnet är fortfarande inte satt men syftar till att få koll på hur mycket foder som finns kvar i silon och kan användas både för foder men även för pellets.

– Du kan automatisera dina beställningar, dessa kan både skickas till dig själv eller direkt till leverantören om du så vill. Du kan också få larm om något felar men framförallt se hur mycket som finns kvar i silon, säger Jonas Hagström på Furab Fodersystem.

Teknikens fördelar

Tekniken i silon som liknar ett ultraljud tillika ekolod, vilket gör att silon inte är känslig för damm. Företaget använder en Gate Way som kan jämföras med ett kraftigare wifi. De använder även Lorawanteknik, en trådlös digital dataöverföringsteknik. Det gör att Furab kan garantera en räckvidd på en mils radie. Leverantören går i god för upp till fem mil vid bra väder. I silon används trådlösa givare, dessa är batteridrivna och räcker i fem år. Därför är batteribyte ingen stor grej menar Jonas, eftersom det sker så sällan. En annan fördel som företaget framhåller är att man slipper göra en installation med kabel som lätt kan ta stryk och gå sönder när man använder sig av batterier.

– Många har ett mer eller mindre dåligt sätt att med pinnar och händer, banka och slå för att kunna gissa hur mycket de har kvar i silon. Får man slut på foder leder det till produktionsförluster, säger Jonas.

Helt trådlöst kan du få koll på samtliga silos, upp till 10 000 givare tillika silos. Du kan även se din förbrukning och larmas när du behöver beställa mer foder.

– Det har varit ett stort problem för många, vilket är varför många är väldigt intresserade av detta, säger Jonas.

Den digitala datan går att få skickad till telefonen som sms eller mejl men också direkt från silon till din leverantör. Fördelen med det är att leverantören får veta vilken silo som ska fyllas samt med hur mycket. Det är annars en dyr utgift om man inte är ute i god tid och tvingas beställa sent, säger Jonas.

Komma igång

För att komma igång ansluter man en Gateway till sitt bredband. Har man inget bredband finns möjligheten ändå genom att montera en GSM-lösning, vilket motsvarar ett kort som jobbar som en mobiltelefon och skapar ett bredband. De kopplar sedan ihop alla enheter. Kostnaden för den första silons mätutrustning, Gateway och en givare ligger under 10 000 kronor och följande givare, en per silo kostar runt 5 000 kronor.

– Det är en liten kostnad för något som är ett stort problem för många lantbrukare i dag, säger Jonas.

Flera verksamhetsområden

Även för de som håller på med bioenergi är Digitalsilo relevant. Där kan förbrukningen inom pelletseldning variera mycket beroende på väderlek, då är det viktigt att ha koll på hur mycket som finns kvar. Förbrukning inom lantbruket är något mer stabilt. Konceptet är byggt för att passa för alla silos, såväl glasfibersilos för foder som stålsilos i olika storlekar, för pelletseldning.

–I framtiden tänker vi oss att man kan ha koll på både vattenhalt och temperatur i fodersilon med även styra bevattning med denna teknik och andra typer av givare. Har man sitt gårdsnätverk med den här tekniken så kan man både hålla koll och styra, avslutar Jonas Hagström.

Digitalsilo kommer ut för försäljning i höst men företaget vill ha koll på allt först innan datumet släpps, framförallt mjukvarans funktion.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste