Hallå där Towe Johnson, ny medarbetare på Jordbruksaktuellt!

Vem är du?
– Jag är 28 år och kommer från Hammarstrand i östra Jämtland. Genom åren har jag rest runt och bott lite överallt, nu senast i Örebro där jag pluggat i tre år till måltidsekolog. 

 

 

Towe Johnson, ny medarbetare på Jordbruksaktuellt. Foto: Carolina Wahlberg


Vad är en måltidsekolog?

– En sån som besitter ett helhetsperspektiv på hela livsmedelssystemet, från jord till bord (och egentligen tillbaka igen) Utbildningen är ganska unik och omfattar kedjans alla delar med fokus på måltid, miljö och klimat - både lokalt och globalt. 

Vad har du för koppling till de gröna näringarna?

– Jag har erfarenhet från att ha jobbat lite längs hela kedjan. Från primärproduktionen på mina föräldrars gård till jobb i kök och på bageri. Jag är uppväxt på ett ekojordbruk i Hammarstrand. Där har jag jobbat med grönsaksodling, försäljning, sociala event och med djuren. På gården finns en gårdsbutik där det främst säljs nötkött, grönsaker och ägg. 

Varför vill du jobba inom de gröna näringarna?

–Alla behöver äta, så jag kan inte tänka mig något viktigare än att producera mat, och andra ekosystemtjänster. Och det finns nog ingen annan bransch där kreativiteten och engagemanget är större. Det vill jag vara en del av. Jag vill lyfta människorna bakom det och relationerna som blir till av just det.

– Mitt intresse för mat och miljö grundar sig i att jag är uppväxt på ett jordbruk och bär med mig det. Jag har drivits av en nyfikenhet att vilja veta var maten kommer ifrån och hur vi kan producera den hållbart. 

Vilka områden inom jordbruk brinner du för?

– Biologisk mångfald skulle jag säga, och kulturgrödor. Men också olika vägar för distribution och förädling, mötesplatser mellan producent och konsument. Till exempel har jag varit med och startat upp en Rekoring i Jämtland och varit en av två administratörer. 

– Sedan brinner jag lite extra för landsbygdsfrågor och norra Sverige. Det händer så mycket spännande och viktigt i jordbruket norr om Dalälven. 

Vad ser du mest fram emot med jobbet på Jordbruksaktuellt?

– Att möta och lära av inspirerande och innovativa människor, och att sedan sprida kunskapen vidare till läsarna. Jag vill gärna lyfta fram lyckade exempel där kedjans alla delar är med. 

Vad gör du när du inte jobbar?

– Ibland för mycket och ibland ingenting, och värderar båda. Jag tycker om att vara kreativ och det kan ta sig uttryck i allt från att odla, experimentera med mat till att måla. Jag gillar att dansa, klättra och springa, helst i skogen.

 

Towe Johnson

Ålder: 28

Utbildning: Måltidsekolog vid Örebro universitet och RHS Grythyttan

Bor: Örebro

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste