Agronomstudent fixar egen erfarenhet

Fredrik Svanberg är agronomstudent med inriktning landsbygdsutveckling. I sommar har han valt att arbeta på Österby Gård i Sigtuna för att få mer praktisk erfarenhet av lantbruk. Något han tycker saknas i utbildningen. 

 

– Man lär sig något nytt hela tiden. Men egentligen är det under fikapauserna man lär sig, det är då man samlas och diskuterar saker, och det är då man suger åt sig kunskap och information, säger Fredrik Svanberg, som sommarjobbar på Österby Gård. I höst börjar han sitt sista år på Ultunas agronomprogram med inriktning landsbygdsutveckling. Foto: Kerstin Gauffin


– Det förstör ju för alla agronomer, när man kommer ut i arbetslivet och inte har tillräckligt med erfarenhet och sakkunskap om lantbruk. Det som förväntas av en examinerad agronom, säger Fredrik Svanberg när han berättar om valet av sommarjobb.  

Gården där Fredrik arbetar ägs och drivs av Kristian Svensson och Saga Planting Svensson. Besättningen består av ett 70-tal får och lika många köttdjur av rasen Hereford samt höns. På gården finns också en gårdsbutik där återtaget av kött, skinn och ägg säljs och även andra noggrant utvalda råvaror. 

Hur kommer det sig att du valde att sommarjobba på Österby Gård? 

– Jag har alltid velat arbeta på en gård. Och jag känner att det praktiska brister under utbildningen. Vi sitter och läser en massa men man vet inte hur det fungerar, säger Fredrik Svanberg och utvecklar: 

– Att läsa till agronom är lite som att läsa fordons­tekniskt, du får bara läsa Haynes-handbok men du får liksom inte komma ut och meka med bilarna utan bara läsa en bok om hur man ska göra, det finns liksom ingen verklighetsförankring i det. 

Sommarens arbetsuppgifter har varierat mellan att sköta djur när ägarna varit på semester, till att laga staket, plocka flyghavre och traktorkörning under vallskörden. Fredrik har arbetat på Österby gård sedan mitten av maj och kommer jobba större delen av sommaren, även när tröskningen drar igång samtidigt som han påbörjar sin sista termin på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. 

Vad tar du med dig för kunskap och erfarenheter från sommaren?

– Otroligt mycket! Det är många gånger jag har känt mig dum när jag har ställt frågor men även när jag fått frågor som en snart färdig agronom borde kunna. Men sen är det klart att det finns olika agronominriktningar av en anledning, att jag inte kan allt om djur är inte så konstigt med tanke på att jag inte läser husdjurs­agronom, säger han och fortsätter:

– Vi pratade till exempel häromveckan om ett uttalande om Roundup, och att det försiggår en ganska stark lobbying för ett glyfosatförbud, men att det egentligen inte finns någon forskning som visar på de negativa konsekvenserna av användandet. Ett förbud skulle till exempel leda till mycket fler maskintimmar och vad vinsten blir rent klimatmässigt är inte bevisat. Det är sådana saker jag tar med mig. 

Vad är dina framtidsplaner?

– Kristian pushar väldigt hårt för att jag ska börja arrendera den gården där jag växte upp, den han nu arrenderar, och att han ska vara en mentor till mig vid uppstarten. Men när man ser hur mycket jobb och slit det är med ett lantbruk, att man aldrig är ledig och får dåligt betalt för de arbetstimmarna man lägger ner, då vacklar man, säger Fredrik och fortsätter: 

– Jag känner dock att det är otroligt viktigt att jag har jobbat på en gård, just för att få den där kunskapen och perspektivet på allting i min framtida yrkesroll. Jag gjorde ju praktik i våras på länsstyrelsen och där var det vissa saker som jag inte förstod spelade sådan avgörande roll. Till exempel vid ansökningar om stöd, något som jag fått se andra sidan av nu och hur avgörande det kan vara att de betalas ut i tid. 

Vilka kvaliteter anser du en landsbygdsutvecklings agronom bidrar med?

– Att kunna leda en process från början till slut. Allt från hur man bjuder in folk, får människor att delta och samarbeta men även förmågan att kunna knyta ihop säcken. Det är det vi har gjort mest under vår utbildning och det är nog vår främsta styrka känns det som. Sen har vi lärt oss mycket om lokalt ledd utveckling generellt.

Vad gör du om 10 år?

– Jag kommer flytta från stan så fort jag får chansen. Att vara konsult inom de gröna näringarna vore kul, det är nog det som lockar mest. För att sitta på en länsstyrelse eller kommun är nog inget för mig i längden. Det är lite för mycket byråkrati och allt ska stöpas och döpas framför en dataskärm när solen lyser ute.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 25 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste