När bilden inte stämmer

Krönika: Festen började gå mot sitt slut, men den ljumna sommarkvällen gjorde att vi drog oss för att köra hem. Tillsammans med ett gäng andra småbarnsföräldrar, som alla hade fixat barnvakt denna kväll, satt vi och pratade om allt från Donald Trump till problemet med den utbredda ensamheten i dagens samhälle. Och sen kom vi in på det lite tyngre ämnet – barnprogram på tv.

 


– Jag är ju uppvuxen på landet och jag stör mig på när de inte kan använda rätt namn på maskinerna. Barnen lär ju sig fel, suckade tvåbarnspappan.

Jag förstod direkt vad han menade.

– Tänker du på åkerplogen på Bilakuten? undrade jag och fick en tydlig nick till svar.

Det kan såklart tyckas vara en petitess, men när barnens favoritprogram på SVT play (för tillfället i alla fall) kallar en såmaskin för åkerplog och en plastare för ensilagetraktor (när det dessutom är halmbalar de plastar), så kan det ändå få mig att fundera på vilken faktakoll produktionsteamet egentligen har gjort och varför lantbrukaren som är med i programmet inte har reagerat. Visst klarar barn sig rätt bra här i livet utan att kunna facktermer likt dessa, men ska man nu göra ett program om olika fordon och maskiner, så är det ju bättre att lära ut rätt.

När jag började fundera kring problemet att ge en felaktig bild av något, kom jag att tänka på ett radioprogram på P3 som jag råkade lyssna på för flera år sedan. Ämnet för inslaget var ifall Paraben var farligt eller inte (med anledning av att Naturskyddsföreningen ville förbjuda det) och konversationen mellan de båda programledarna var så absurd att jag skrev ner citaten.

– Paraben är ett ämne som verkar finnas nästan överallt. I hus, diskmedel, smink, tandkräm, solkräm, bilar.

– Man måste alltså flytta ut på landet.

– Men där har man väl ändå tandkräm eller?

– Nja… de som använder allt gammalt...

– De som bor på landet och inte använder tandkräm, ja de slipper nog Paraben.

Ja, det vet väl alla att vi lantisar inte borstar tänderna som vanligt folk. Och troligen använder ingen av oss varken diskmedel, smink eller bil heller för den delen.

Vi kan välja att skratta åt det hela, det är lättast så, eller kan vi bli lite oroliga över att glappet mellan land och stad blir större och att kunskapen om ”den andra sidan” minskar. Och att fördomarna så lätt ökar i samma takt.

Åt båda håll ska tilläggas. För hur många gånger har jag inte hört (och säkert sagt själv) ”de där Stockholmarna” eller ”stabbor” med ett nedvärderande tonfall. För vi vet ju alla hur de är, eller?

30 sekunder. Så kort tid sägs det att man har på sig att göra ett första intryck när man träffar en ny människa. I dag skulle vi kunna korta ner det ännu mer, till tiden det tar att läsa en tweet på Twitter eller en kommentar på Facebook. Eller för den delen lyssna på en dialog på radion. Sen har vi gjort oss en bild av hur en grupp eller en person är och i vilket fack vi ska placera dessa människor.

En läskig insikt i sig och ännu värre när man vet att bilden i många fall är felaktig eller i alla fall långt ifrån heltäckande och ofta svår att förändra när den väl har fått fäste. Föreställningen om lantisars ickeanvändning av tandkräm kan dock förhoppningsvis ett tandläkarbesök ta död på...

 

Sara Engström
ekholmskott@gmail.com

 

Artikeln publicerades måndag den 26 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera