Utökat samarbete möjliggör helsvenskt bacon för Ica

I dag processas Icas bacon i Holland då ingen leverantör i Sverige haft tillräcklig kapacitet att producera Icas efterfrågade volymer, något som under hösten kommer att ändras.

I dag består Icas chark- och mejeriprodukter samt det färska köttet av 90 procent svensk råvara. Men långt ifrån allt förädlas i Sverige. Men i höst kommer deras eget bacon att bli helsvensk. Foto: Photos.com

Från och med hösten 2019 kommer Icas baconprodukter med svensk råvara att produceras i Sverige. Ica och Charkuterifabriken har nämligen inlett ett samarbete som skall löpa över flera år, vilket möjliggjort att Charkuterifabriken nu bygger ut sina lokaler med cirka 1 700 kvadratmeter. Icas bacontillverkning omfattar cirka 80 000 kilo per vecka.

Under två år har Ica letat efter en leverantör som haft möjligheten att röka och packa deras EMV-bacon för att kunna erbjuda helsvenska produkter. Charkuterifabriken i Halmstad som i dag redan producerar flera av Icas varor, blir nu även leverantören för deras bacon.

– Kunderna efterfrågar svenskt från ax till limpa, och nu kan vi erbjuda detta. Att flytta hem bacontillverkningen till Sverige ger även klimatfördelar. Minskat C02-utsläpp genom kortare transporter och genom att förpackningsmaterialet byts ut till en sockerrörsbaserad plast vilket ger en besparing av plast på 21 ton per år, säger Andreas Sbrodiglia som är sortiment- och inköpsdirektör på ICA Sverige, i ett pressmeddelande.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 19 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste