Kommissionen erbjuder ytterligare torkstöd

Torkan som råder i flera EU-länder drabbar lantbruket hårt. Därför erbjuder nu Europeiska kommissionen nytt torkstöd till lantbrukare som riskerar att drabbas.

– Dessa långvariga klimatförhållanden är oroande för våra lantbrukare. Kommissionen förblir i nära kontakt med medlemsstaterna och utvärderar situationen på marken. Som alltid står vi redo att hjälpa jordbrukare som drabbats av torka. Därför har vi beslutat att genomföra högre förskottsbetalningar och undantag från vissa regler för att göra det enklare att producera djurfoder, säger Phil Hogan, EU:s kommissionär för jordbruk och landsbygdsutveckling, i ett pressmeddelande. Foto: EU-kommissionen

Två insatser

Förutom det stöd som finns tillgängligt i dag inom den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) har ytterligare två beslut fattats för att hjälpa lantbrukare som drabbats av torkan:

För det första kommer lantbrukare att kunna få en högre andel av sina förskottsbetalningar, upp till 70 procent av deras direkta betalningar och 85 procent för landsbygdsutveckling kommer finnas tillgängligt i mitten av oktober, detta för att förbättra lantbrukarnas kassaflödessituation.

För det andra har man beslutat om att göra vissa undantag gällande odlingsdiversifiering, ekologiska fokusområden och för mark som ligger i träda. Detta för att ge lantbrukare större flexibilitet att använda mark som normalt inte används för att ge möjligheten att producera djurfoder.

Allvarligt läge

Förutom dessa åtgärder följer kommissionen utvecklingen både genom kontinuerlig övervakning av torkläget och dess inverkan, på europeiska satelliter, men även genom att ha kontakt med samtliga medlemsstater för att få uppdaterad information om effekterna av torkan för respektive lands lantbrukare.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste