"Vi vill att man använder mejeriprodukter till allt"

Efter sommarens halloumi-larm och de nyligen uppmärksammade svenskproducerade grillostarna, har Norrmejerier en panel på sina mjölkpaket med cypriotisk halloumiost som första ingrediens.

Norrmejerier pushar för halloumi på sina mjölkpaket. Foto: Anniqa Nygård

Jordbruksaktuellt har pratat med Kristina Stiernspetz, kommunikationschef på Norrmejerier om mjölkpanelen.

Hur tänkte ni med mjölkpanelen?

– De här panelerna görs ju väldigt många månader i förväg, innan dom kommer ut. Vi vill med den lyfta mejeriprodukten, i det här fallet smaksatt crème fraiche, som tillbehör till grillat. Vi vet att många konsumenter i dag, när vi tittat på sökstatistik, söker väldigt mycket på vegetariska recept. Så det här är ett sätt att försöka lyfta in mejeriprodukter i en vegetarisk grillning till exempel. Syftet är alltså att lyfta crème fraiche, inte halloumi. 

Ser ni att det är något som kan ses som missgynnande för era medlemmar, att leverantörer kan ta illa upp?

– I dagsläget tillverkar inte vi någon egen grillost på Norrmejerier. Men utifrån den debatt som varit i dag i media, så tycker inte vi att det är bra att vi importerar produkter som är gjorda på mjölk som inte är okej eller kan innehålla antibiotika. Så det här får vi ju tänka till på när det gäller halloumin. Jag har inte själv varit med när den här gjordes men fokus var att lyfta crème fraiche som tillbehör till grillning och att hitta ett vegetariskt recept. Och sen får vi absolut tänka ett varv till när det gäller halloumin i framtiden.

Hur går granskningen till innan mjölkpanelerna går i produktion?

- Vi har ett duktigt team här på Norrmejerier som jobbar med panelerna. Det är tio paneler som går samtidigt på mjölkpaketen och som alla byts ut åtta gånger per år. Just denna panel producerades redan i mars månad och halloumi var inget som var under diskussion då. Vårt fokus låg på att marknadsföra crème fraiche som grilltillbehör.

Halloumi är varumärkesskyddat från Cypern. Hade ni istället kunnat slå ett slag för svenskproducerad ost?

– Vi har ju ingen sådan egen norrländsk ost och jag vet inte riktigt hur mycket det finns i övrigt. Det finns ju i och för sig en på Svedjans mejeri som görs i ganska liten utsträckning så det får vi tänka till på i framtiden. Men det är en bra reflektion som kommit upp. Jag har full förståelse för att man reagerar, det tycker jag är bra.

Har ni någon ambition att ta fram en svensk grillost på norrmejerier?

- Vi har idag inte den typen av processutrustning att vi kan göra en egen grillost. Men vi ser hela tiden över vårt sortiment så att det är aktuellt och relevant för de norrländska konsumenterna. Så vem vet, i framtiden kanske.

Ni använder begreppet vegoburgare på era mjölkförpackningar, hur ser ni på det?

– Jag tycker inte att det behöver finnas en motsättning i det, i vegetarisk mat eller icke vegetarisk mat, utan det är ju upp till konsumenten om man vill äta vegetariskt en dag eller kött en dag. Det vi vill lyfta är att mejeriprodukter fungerar oavsett vad du äter. Det är inget ställningstagande på något sätt, utan det är ett sätt att hitta användning för mejeriprodukter oavsett om du är vegetarian, äter kött eller är flexitarian. Det är vad man väljer själv att äta, de flesta äter ju lite både och. Vi vill att man äter mejeriprodukter till allt.

En stor del av den svenska produktionen av nötkött i Sverige kommer i från mjölkproduktionen. Hur tänker ni utifrån det?

­– Vi ser ingen motsättning mellan valet att äta ibland vegetariskt, ibland kött eller ibland både och. Som mejeri så vill ju vi framhålla att mejeriprodukter fungerar oavsett vad du väljer, vi lägger ingen värdering i det.

Eldost vs Halloumi


Sedan årsskiftet har föreningen Svenska Gårdsmejerister fått varumärkesskydd på namnet Eldost - den svenska varianten av grillost. Svensktillverkade ostar får inte säljas under namnet halloumi då den är varumärkesskyddad och traditionellt tillverkas på Cypern.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste