Rapsmästaren 2020 är igång

Nu har startskottet gått för rapsmästaren 2020, maxskördetävlingen i råfettskörd på en av Sveriges bästa jordar för oljeväxtodling.

40 led såddes i ett fint såbruk av Hushållningssällskapets försökspatrull, med Helena Håkansson i spetsen. Foto: Hans Jonsson 

Den 21 augusti såddes rapsmästarfälten på Egonsborg i Trelleborg där det ska göras upp om att bli den bästa höstrapsodlaren. 

Tävlingen som går av stapeln för andra gången, senast arrangerad 2016, anordnas av Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

40 lag har anmält sig för att tävla om den högsta råfettskörden i höstraps. Deltagarfältet innehåller såväl lantbrukare som rådgivare och företag.

– Det internationella intresset har varit stort, av de 40 lagen är 10 lag utländska säger Anneli Kihlstrand vd på SFO, i organisationens filmklipp på sociala media.

– Det är tävlande från Finland, Tjeckien, Polen, Tyskland, England, Danmark och Sverige. Det svenska tävlingsfältet sträcker sig från Uppland till Skåne.

Sorten SY Florian är favoriten i år och har valts av sex av lagen. 

– Det är väldigt många sorter som ska göras upp, då de 40 lagen har valt 20 olika sorter och med en stor spridning i utsädesmängd. Från 20 grobara frön per kvadratmeter upp till 70, säger Anneli som även kommer vara domare för tävlingen.

Tolv åtgärdstillfällen fram till skörden hösten 2020 ges att fördela växtskydd och gödsling, enligt ett pressmeddelande från SFO.

Vinnare av tävlingen kommer att koras i november 2020 och blir den som når högst råfettskörd.

Läs mer om tävlingen på här

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste