Ökat intresse för lantbruksinriktningen på Torsta

På Jämtlands gymnasium Torsta har elevantalet i årskurs ett på lantbruksinriktningen ökat med 25 procent från 2018.

Fler söker lantbruksinriktningen på Jämtlands gymnasium Torsta. – Det är en utveckling som vi ser väldigt positivt på, säger Per-Erik Nemby, rektor på Torsta, i ett pressmeddelande. Foto: Robet Henriksson/Torsta

– Den allmänna trenden när det gäller jordbruket i branschen är inte på topp, men det finns ett stort intresse för lokalproducerad mat som kanske gör att det skapas ett intresse för lantbruk. Dessutom får alla elever på lantbruksinriktningen arbete efter gymnasieexamen, säger Per-Erik Nemby, rektor på Naturbruksprogrammet på Jämtlands gymnasium Torsta i ett pressmeddelande.

Antalet elever på lantbruksinriktningen har ökat under de senaste åren på Torsta. I år började tio elever läsa inriktningen lantbruk, en rejäl ökning från 2017 då två elever tog studenten från programmet.

Varje år fyller eleverna i en elevenkät där kategorin nöjdhet haft ett högt betyg. Enligt Per-Erik kan nöjdheten ha spridit sig och gjort att fler söker sig till gymnasieskolan, som ligger i Ås strax utanför Östersund. 

– Vi satsar väldigt mycket på våra elever, bland annat har vi egen ladugård, en stor maskinpark och mycket bra praktikplatser för våra elever både i och utanför länet, berättar han.

Lantbruksinriktningen på Jämtlands Gymnasium kommer 2022 ha tio avgångsstudenter, 2021 åtta studenter och även 2020 åtta studenter, om elevantalet bibehålls under åren. 2019 var det fem elever som tog studenten, 2018 och 2017 var det fem respektive två stycken.

42 nya elever har precis börjat första gymnasieterminen på Torsta. 22 av dem på inriktningen skog, tio elever på djurinriktningen och tio elever kommer läsa lantbruksinriktningen.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste