Här behöver man inte annonsera efter plockare

Lojala och rutinerade arbetare som återvänder år efter år. Så lät det när vi frågade två av landets jordgubbsodlare om hur de fått tag i plockare till sina odlingar i sommar.

 

Gustaf Olsson visar nyplanteringen av jordgubbar som gjorts till nästa säsong. Foto: Pierre Kjellin


Gustaf Olsson som tillsammans med familjen driver Fredrikslunds gård strax söder om Uppsala, brukar ni anlita plockare?

– Ja. Vi har samma gäng som kommer varje år, i stort sett är det samma personer. Vi har under säsong cirka 15-18 anställda från Polen och Litauen som jobbar med plockning och kringjobb på gården.

Hur gör ni för att få tillbaka samma arbetare år efter år?

– De flesta, men inte alla, kommer tillbaka. De som tycker de tjänar vettigt med pengar kommer tillbaka, det är vår erfarenhet. Det gäller att se till så att de hela tiden har jobb, så de kan tjäna ihop ordentligt med pengar. Det kostar ju att åka hit och hem för dem. De måste hinna få ihop en vettig lön. Plockarna får även jobba med lite ogräsrensning och lite annat. Vi försöker fylla ut med jobb för dem så mycket det går.

Hur länge brukar de stanna under säsongen?

– Det varierar. De som kommer först, och hjälper till med plantering, de är här i tre månader och kanske mer ibland. Plockarna är här max fem-sex veckor. Vi har inga sena sorter, så vi har en förhållandevis kort bär­säsong.

Hur löser plockarna sitt boende när de är hos er?

– Vi har kontorsmoduler som de får bo i.

Behöver ni någonsin annonsera efter bärplockare?

– Nej. De som redan jobbar hos oss rekryterar nytt folk, personer som de känner och som de litar på. Det är ett ganska intensivt arbete, så det är bara bra om de känner varandra och kan jobba tätt ihop.

Vad tycker du är det viktigaste att tänka på om man står inför att behöva rekrytera plockare eller annan liknande säsongsarbetskraft?

– Först och främst; var rädd om de som jobbar åt dig och som är duktiga. Det kan ta några år innan man hittar ett bra arbetslag som fungerar bra.

Hur hittade ni era första plockare?

– Det var 35 år sedan som vi anställde våra första plockare. Då kom de hit till Sverige på eget bevåg och sökte jobb. Då var det lite krångligare med arbetstillstånden, de var tvungna att söka nytt arbetstillstånd varje år. Sedan blev det lättare när de baltiska länderna gick med i EU. Några av de som jobbar hos oss har haft föräldrar som jobbat här tidigare år.

 

Fredrikslunds gård

650 ha, varav 450 ha skog, 145 ha åker samt 40 ha betesmark, impediment och tomter.

Köttdjursproduktion, odling av bl.a spannmål, potatis, jordgubbar och sparris. Jordgubbarna säljs i egen regi.

 

 

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste