Maria och Per bygger eget mejeri på gården

Längs väg 87, ett par mil innan Stugun i östra Jämtland ligger Strömsnäsgården där Maria Stenman och Per Östberg driver mjölkproduktion och bed- and breakfast. Gården, som i dag levererar mjölk till Arla, har ett pågående mejeribygge på plats och en vision om egen produktion av mjölk till butik.

 

Med mejeriet är förhoppningarna att leverera egen konsumtionsmjölk och dessutom kunna tillverka fler mejeriprodukter. – Det är så drömmen ser ut, och det är den vi arbetar för, säger Maria Stenman.
 Foto: Towe Johnson


När Maria och Per köpte gården för tretton år sedan av förra ägaren hade de arrenderat den i ett år och Maria hade jobbat på gården under en längre tid.

– När vi tog vid var det drygt 20 mjölkdjur och 10–15 kalvar på gården. Då var det uppbundet med rörmjölkning, men en utbyggnad för mjölkgrop var påbörjad. Så därifrån fortsatte vi, säger Maria.

För tio år sedan byggde Per och Maria ut för lösdrift och satte in en mjölkrobot, sedan har utvecklingen av gården genom renoveringar och byggen fortsatt.

– Bostadshuset på gården gjorde vi om till bed and breakfast, då vi redan bodde en kilometer härifrån. Sen har det fortsatt och nu har vi gårdsbutik, café och en del förädling på gården.

I fjol blev det nya produktionsköket klart där tillverkningen sker av både mjölk-, kött- och bärprodukter. Vägg i vägg med köket börjar det nya mejeriet ta form.

Mejeriet är en dröm om att kunna vara sin egen och kunna förädla råvaran på plats enligt Maria.

– Målet med bygget är att kunna leverera konsumtionsmjölk i kommunen och förädla mjölken till olika mejeriprodukter, berättar hon.
 

Fjällkorna mjölkas fortfarande med rörmjölkning, då Maria förädlar mjölken och tillverkar ostkaka och fjällkotvål, två av gårdens mest populära produkter. 

Egen regi

Bygget av mejeriet sker helt i egen regi. Förutom rörmokare och elektriker som lejts in samt familj som hjälpt till, så bygger de allting själva.

– 90 procent gör vi själva, säger Per och visar upp den väl använda byggritningen över projektet.

Det blir en mejeriavdelning med lagerutrymme, två kylrum, personalrum, teknikrum och ingång för intag av mjölken.

Projektet är inne på sitt tredje år nu, och förhoppningarna är att det ska stå klart om ett år.

–Vi gör det här för att vi tycker det är roligt, men också för att vi tror på det, säger Maria.

I gårdsbutiken säljer Maria och Per bland annat charkprodukter. Köttförädlingen sker i samarbete med Jämtlandsgården dit återtaget skickas och med Forsås och Hallviken chark för korvförädlingen. 
  Foto: Maria Stenman

Investering utan lån

Maria och Per tar inget banklån för bygget av gårdsmejeriet.

– När vi fick besked att vi inte fick lån av banken så höll vi på att lägga ner planerna, men så fick vi beviljat ett förädlingsstöd av länsstyrelsen på 40 procent, och resterande 60 procent finansierar vi själva. Men det är såklart ekonomin som styr det hela, så därför sker också bygget allt eftersom. Vi tar en stöt i taget och det är mycket tack vare produkterna vi säljer från gården.

För att hinna med, har projektet fått vila under sommar och höst, för att sedan dra igång snickrandet vår- och vintertid igen.

– Just nu står bygget ganska still på grund av sista skörden och mycket som händer på gården. När ladugården är städad, djuren inne och allt annat i hamn så fortsätter bygget.

Hur uppkom idén med mejeri?

 – Jag har haft en stor förkärlek för att förädla produkter under många år, och då har det känts synd att vi står och har råvaran på gården men ingenstans att kunna tillverka, säger Maria som även gått hantverkskurser på Eldrimner och som genom studiebesök också fått inspiration från liknande mejeriprojekt.

– Så idén föddes, dels för att vara så självförsörjande vi bara kan på gården, men också för att få bättre betalt för det vi gör.

I dag skickas mjölken till Arla, men planen är att bli sin egen och inte vara knuten till annat mejeri. Förhoppningen finns också att mejeribygget kan generera i att så småningom kunna anställa på gården.

Gårdens 45 mjölkkor består i dag främst av raserna Jersey och Holstein, och en liten besättning av fjällkor. Men en tanke är att ha fler fjällkor och kunna dra ner på djurantalet, berättar Per och Maria.

– Tanken är att ha omkring 20 mjölkkor totalt. Men en viss del köttproduktion vill vi fortsätta med.

Nyligen har de även börjat ta in rasen Montbéliarde

– En ras från alperna, berättar Maria. Den ger mindre mjölkmängd men av god kvalité, sedan är det även en bra köttras som växer bra.

Hur ser ni på framtiden?

– Jag tror väldigt starkt på både förädling av mejeri, chark och bär. Det växer så det knakar, och folk blir mer medvetna och intresserade av vad de äter. Det känns att det är en trend som växer sig starkare och starkare.

I dag är deras huvudsakliga försäljningskanaler av gårdens produkter via reko-ring, gårdsbutik och hemsidan, men när mejeriet står färdigt hoppas de att leverans kan ske både till butiker och restauranger.

 

Strömsnäsgården:

Mjölkproduktion med robotmjölkning. Bed and breakfast, café och gårdsbutik med förädling av bär, chark och mjölk.

Drivs av: Maria Stenman och Per Östberg

Aktuellt: bygger eget gårdsmejeri

Besättning: 100 nötkreatur varav 45 mjölkkor. Dessutom 50 värphöns av rasen Loman, några angoragetter för förädling av ullen samt lantrasgetter, hästar och kaniner.

På agendan: kommer vara med på Skördefest Jämtland-Härjedalen 14–15 september.

 

Per som tidigare även byggt ladugården, har ritat hela bygget, som trots att det ligger vägg i vägg med det redan befintliga huset med café och butik, är en helt separat byggnad.

 

– Vi köpte gården och började i princip från noll då och har sen byggt upp hela verksamheten under tretton års tid, med byggnader och renoveringar, säger Maria.

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 07 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste