ASF bekräftat i Filippinerna

I ett par veckors tid har Filippinerna väntat på de provsvar som skulle visa om landet har afrikansk svinpest (ASF) eller inte. Nu står det klart; en del av proverna är positiva. 

Det var efter att en ökad dödlighet noterats på en del grisgårdar i närheten av huvudstaden Manilla, som doktor William Dar, chef över Filippinernas jordbruksdepartement, begärde provtagning för ASF. 

Nyhetssiten The Inquirer refererar nu från en presskonferens, där William Dar bekräftat att 14 av de 20 insända proverna visat sig vara positiva. Han uppger vidare att 7 416 grisar hittills avlivats till följd av ASF, de flesta i Rizal- och Bulacan-provinserna, och att drabbade lantbrukare får 3 000 filippinska peso, motsvarande runt 560 kronor som ersättning. De filippinska myndigheterna misstänker att ASF-viruset spridits via utfodring med matrester, och/eller från importerade grisköttsprodukter. 

Filippinerna är det nionde landet i Asien där ASF påvisats. Det faktum att Filippinerna är omgivet av hav, tydliggör virusets förmåga att spridas, i det här fallet mest sannolikt med människans hjälp.  
Foto: Mostphotos

Enligt Pig Progress var den filippinska grispopulationen 12,4 miljoner 2017, vilket är i samma storleksordning som Danmarks. Omkring 65 procent av grisarna i Filippinerna hålls som så kallade bakgårdsgrisar och resten på större, kommersiella gårdar. 60 procent av köttkonsumtionen i landet utgörs av griskött. 

I Asien finns ASF sedan tidigare i Ryssland, Kina, Nordkorea, Mongoliet, Vietnam, Kambodja, Laos och Myanmar. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste