Skördens demoner

Krönika: Fredag mitt i skörden, tröskorna rullar för fullt efter många regndagar. Det går bra, vetet står upp och håller 15,5 procent vatten. Äntligen uppehåll så du kan komma ikapp. Då händer det. Ett missljud, som du ignorerar någon minut, sedan stannar tröskan. Haveriet är större än att du kan laga det själv, och det är redan helg på verkstäderna. Och värst av allt – grannarna fortsätter tröska!

När jag för tretton år sedan lämnade min anställning för ett liv som företagare och bonde var min första insikt att i det nya livet blev dalarna snabbt djupare och topparna samtidigt högre. Vardagen fick större kontraster. Euforiska dagar när livet lekte varvades med känslor av hopplöshet och oöverstigliga uppförsbackar. 

 Hur reagerar du när tröskan havererar?

Tänker du som förnekaren som hanterar situationen genom att inte se några egna svagheter: ”Det är ändå inte riktigt moget. Vetet ska stå några dagar till, efter helgen blir det perfekt att tröska det”

Eller var det kanske någon annans (oftast Lantmännens) fel? ”Typiskt, verkstaden har inte helgöppet över helgen, och inte hittade de felet på vinterservicen heller”

Eller reagerar du genom att jobba maniskt med att lösa problemet. Reparerar till 04,30 på natten, sover två timmar på köksgolvet och kastar dig ut igen.

Eller är det här bara beviset på att det ändå kommer att gå åt skogen med hela skörden? Och det var ju kanske likaväl ändå. Jag får ändå sämre skörd (än grannarna) och inte lär jag väl hinna höstså heller.

Eller betydde haveriet att du fick chansen att åka och bada för en gångs skull?

Livet som bonde innebär att man är utlämnad till den egna förmågan. Man påverkas naturligtvis av yttre faktorer såsom vädret, marknaden och regler. Men det är den egna förmågan att tackla de yttre faktorerna som avgör hur lantbrukslivet blir. Det är helt fantastiskt. Och väldigt läskigt. 

Konsten att tackla motgångar är en viktig del av företagandet. Vi pratar inte ofta om det, och är därför inte särskilt medvetna om att det är en färdighet som vi kan öva upp. Vi är sällan förberedda eller medvetna om att vi faktiskt kan påverka vår egen reaktion och faktiskt välja hur vi ska reagera när något går oss emot.

Det finns några generella råd vid motgångar.

Skaffa distans till händelsen. Stanna upp och reflektera. Hur stort är problemet? Egentligen.

Hantera den inte själv. Bolla fram- och motgång med människor omkring dig. Familj, vänner branschpersoner. 

Separera den från din person. Det är inte du som person som misslyckats för att det regnade vid fel tillfälle.

Se de positiva delarna i motgången. En ledig kväll, eller lite tid att sköta eftersatt pappersarbete kan vara ett litet ljus i mörkret.

Min farbror och mentor Bertil gick nyligen ur tiden. Ända sedan jag var liten har jag sett honom hantera maskinhaverier i pressade lägen. Bertil var en envis och behaglig människa som tog motgångar med ett rutinerat lugn. När tröskan havererat satte han sig lugnt ned, hällde upp en kopp kaffe ut termosen, drack den under tiden han begrundade situationen och konstaterade att ”nu blev det en paus”.  En stund senare satt han i telefon utan att vara stressad eller forcerad och började organisera reparationen eller en alternativ lösning. Utan att han reflekterade över det följde han många råd om hur motgångar bör hanteras. 

Idag försöker jag hantera motgångar på samma sätt. Jag skruvar av locket på termosen och gläds åt ett ”Bertil moment”. 

 


Erik Jacobsson 
Energifabriken 

Artikeln publicerades torsdag den 12 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vart tog sunt förnuft vägen?

Krönika: Man funderar en hel del vid flyghavresökandets långa dagar, promenerandes på fälten. Förnöjsamhet råder över grödornas tillstånd just i år, det ser bra ut så här långt. Det räcker ju inte för att nå framgång, men det ger förnöjsamhet just för stunden. Vi måste ha bättre villkor för näringen, tjäna mer pengar för att kunna göra nödvändiga investeringar och generationsväxla. Vad är det egentligen som går trögt, vad behöver förbättras och vad är den svenska modellen? 

 

Kommentera