Eko eller inte – ny metod ska ge svaret

Danska forskare har utvecklat en ny metod som ska kunna skilja ekologiskt odlade livsmedel från konventionella, genom att kartlägga vilken typ av växtnäring produkterna fått. 

 

Ett mål med de danska forskarnas nya metod är att ta reda på om det finns ett problem med att konventionella varor märks som ekologiska, och hur stort problemet i sådana fall är.Foto: Mostphotos


Med den nya metoden hoppas forskarna på att kunna avslöja eventuellt fusk, där icke-ekologiska varor märks och säljs som ekologiska. Kristian Holst Laursen är lektor vid Köpenhamns universitet, och en av de som arbetat med att ta fram den nya analysmetoden. 

– Vår nya metod kan avslöja hur ekologiska växter är gödslade. De nuvarande kontrollmetoderna baserar sig primärt på analyser av pesticidrester, berättar han för Fødevarewatch. 

Trovärdighet i fokus

Hur stort problemet med fusk i realiteten är, är ännu okänt, men forskarna pekar på att det förekommit svindleri i länder som Danmark importerar stora mängder ekologiska livsmedel från.

– Det skulle vara fantastiskt om vi gick ut och testade brett och fann att det inte finns något problem. Mitt mål är inte alls att det ska finnas ett problem, utan att vi ska säkerställa och bibehålla trovärdigheten i den ekologiska sektorn, säger Kristian Holst Laursen. 

Ännu kvarstår att få metoden officiellt godkänd innan den kan tas i bruk.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 18 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste