Kinas ambassadör på besök hos svenska livsmedelsproducenter

Ökad handel i fokus när Lantmännen, HKScan samt Kött och Charkföretagen bjöd in Kinas ambassadör Gui Congyou till en studieresa om svensk livsmedelsproduktion.

Lantmännen, HKScan och Kött och Charkföretagen bjöd in Kinas ambassadör Gui Congyou att besöka aktörer längs den svenska livsmedelskedjan. Under dagen deltog bland annat Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl och Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin. Foto: Lantmännen

Resan gick av stapeln i mitten på september och ambassadören fick besöka aktörer längs hela livsmedelskedjan. Bland annat besöktes en gård med smågrisproduktion och HKScan:s anläggning i Kristianstad där man visade upp slakt och styckning. Fokus låg på att visa upp hur Sverige jobbar med djurskydd, smittskydd och låg antibiotikaanvändning, och syftet var att skapa en större förståelse för den svenska produktionen samt stärka samarbetet mellan kinesiska myndigheter och den svenska livsmedelsproduktionen. Förhoppningarna är att möjliggöra export av fler svenska livsmedel till Kina.

− Det var ett privilegium att få visa upp vår produktion och det ambitiösa arbete vi gör gällande djuromsorg, livsmedelssäkerhet och en hållbar köttproduktion. Vi förbereder oss nu väl inför export till Kina och utvecklar vår produktion och vårt sortiment för att anpassa oss till den kinesiska marknadens efterfrågan, säger Sofia Hyléen Toresson, vd på HKScan Sverige, i ett pressmeddelande.

Viktigt kunskapsutbyte

Under dagen besökte sällskapet även Lantmännens styrelseordförande Per Lindahls gård Mosslunda, där produktion av spannmål och kyckling visades upp.

− Besöket var mycket uppskattat och gav oss en möjlighet att visa upp svensk hållbar livsmedelsproduktion. Lantmännen jobbar aktivt för en ökad handel av jordbruksråvaror och livsmedel mellan Sverige och Kina, och denna typ av kunskapsutbyte är en viktig del i processen. Sverige har en mycket god djuromsorg och tillhandahåller spannmålsprodukter och kött av mycket hög kvalitet, som vi hoppas kunna erbjuda även de kinesiska konsumenterna, när vi har blivit godkända för export till Kina, säger Per Lindahl, Lantmännens styrelseordförande.

Godkännas av Kina

Sverige har i dag inget tillstånd att exportera exempelvis havre och griskött till Kina, men avtal är på gång och det finns framförhandlade protokoll som är redo för att skrivas på. Utöver detta måste även alla produktionsanläggningar inspekteras och godkännas av kinesiska myndigheter innan export kan påbörjas.

− Exakt när svensk export av griskött till Kina kan påbörjas är ännu ovisst. De svenska företagen är förberedda för handel med Kina, och redo att börja exportera så fort alla godkännanden finns på plats, säger Magnus Därth, vd på Kött- och Charkföretagen.

Flera från branschen

Även Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin, Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström, regeringens nationella samordnare för livsmedelsexport Johan Krallis-Anell, chefsveterinär Håkan Henriksson samt representanter för Lantmännen, Kött och Charkföretagen och HKScan deltog under dagen.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 18 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste