ASF fortsätter att sprida sig i Asien

Afrikansk svinpest (ASF) fortsätter att sprida sig från land till land i Asien. Nu har Filipinerna och Sydkorea tillkommit på de drabbades lista.

 

Filipinerna och Sydkorea har nu bekräftade fall av ASF. Därmed sällar de sig till den växande listan med asiatiska länder med ASF. Kina, Vietnam, Mongoliet, Kambodja, Laos, Myanmar och Nord Korea.

Sydkorea har enligt Feed Navigator en grispopulation om 11,3 miljoner grisar, vilket innebär att landet är en lika stor grisproducent som Nederländerna eller Danmark. 

Effekter i Vietnam

I Vietnam syns nu effekterna av ASF-utbrottet. Enligt Reuters har 4,7 miljoner grisar i Vietnam dött av ASF eller är utslaktade för att förhindra spridningen av ASF. I juli fanns det 22,2 miljoner grisar i Vietnam vilket är knappt 20 procent färre än vad det fanns vid årsskiftet.

Markedsnyd for griskøtt rapporterar om att Vietnams import av fodermajs har minskat kraftigt. Under årets första sex månader har man bara importerat 65 000 ton, jämfört med 1,5 miljoner ton samma period 2018,

Istället har importen av kycklingkött ökat kraftigt. Under första halvåret importerades 142 000 ton kycklingkött, vilket kan jämföras med 2018 då landet importerade 128 000 ton på hela året.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste