”Felaktig bild av köttets hälsoeffekter”

Att äta mindre rött kött och charkuterier minskar inte risken för bland annat cancer, det har en grupp med internationella forskare kommit fram till.

Ny forskning visar att minskad köttkonsumtion inte minskar risken för sjukdommar i samma utsträckning som man tidigare trott. Foto: Mostphotos

Forskarna har granskat resultat från flertalet tidigare studier inom området, och kommit fram till att risken för cancer, diabetes och hjärtsjukdomar inte minskar i den utsträckning man tidigare trott vid minskad köttkonsumtion.

– Det är beklagligt att vi under så många år haft en felaktig bild av köttets hälsoeffekter och i princip utmålat köttet som egentligen är ett näringsrikt livsmedel som lika cancerframkallande som rökning, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött, i ett pressmeddelande.

Forskargruppens nya rekommendation är att vi kan fortsätta äta rött kött och charkuterier, utan att behöva vara oroliga för att bli sjuka. En expertpanel som bestod av 14 personer, bland annat forskare och hälsoexperter, har granskat resultaten och godkänt de nya rekommendationerna, som nu även har publicerats i den medicinska tidskriften Annals of Internal Medicine.

– Kött innehåller många av de näringsämnen som kroppen behöver såsom proteiner, vitaminer och viktiga mineraler, exempelvis järn och zink. Det viktiga är att äta en varierad kost, där köttet samsas på tallriken tillsammans med mycket grönsaker. Att välja schysst producerad mat, som kött från Sverige och grönsaker efter säsong är bra både för oss själva och miljön, avslutar Isabel Moretti.

Läs forskarnas rekommendationer här.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 03 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera