Uppskattad helhetslösning på Väsby Gård

På Väsby Gård utanför Sollentuna har arrendatorn Anders Ström tillsammans med Sollentuna kommun som äger gården, investerat i en ny torkanläggning.

 

– Såklart har vi fått en arrendehöjning men vi tyckte att det var värt det. Ska man bedriva en gård som vi gör och ha ett levande jordbruk, vilket kommunen vill, så måste alla funktioner finnas på gården, säger Anders Ström, som arrenderar Väsby Gård av Sollentuna kommun.  Foto: Privat

Anläggningen har en 22 kubiks spannmålstork som värms upp med hjälp av en pelletseldad varmluftspanna, två luftningsfickor samt en lagrings- och en utlastningsficka, på 55 respektive 65 kubik. Tornum vann den offentliga upphandlingen och fick ansvar för totalentreprenaden för den nya anläggningen.

– De hade en helhetslösning och kunde leverera en helt komplett nyckelfärdig tork som uppfyllde alla krav vi hade, berättar Anders.

Höga krav

Extra höga krav ställdes bland annat på bra dokumentation.

– Vi kunde få dokumentation på allt från kablar och betong till armering, järnbalkar och elevatorer, säger Anders och fortsätter:

– Vi ville också ha en deklaration på vad vi gör ifall anläggningen någon gång behöver rivas, en återvinningsplan eller vad man kan kalla det, och då måste man veta vad allting innehåller.

Valet av uppvärmning i torken föll på en pelletsbrännare.

– Det är med tanke på miljön. Vi kör träpellets, ska man ha flis så måste man ha ännu mer utrymme. Vi valde en tolv kubiks pelletssilo som står och matar in pellets hela tiden.

Den nya torkanläggningen från Tornum stod klar i januari och invigdes till årets skörd. Foto: Anders Ström

Lätt att komplettera

De valde att inte installera datastyrning i anläggningen.

– Man kan säga att anläggningen är halvautomatiserad, men vi hade inte riktigt behovet för att investera en halv miljon till för datastyrning.

Enligt Anders går det däremot enkelt att komplettera med mer automatik.

– Anläggningen är byggd för att kunna utvecklas med ganska lätta hjälpmedel, det är bara att koppla på funktioner om man vill ha det. Det är inget som skulle behöva kosta jättemycket pengar utan allting är förberett för framtiden.

Möjlighet att bygga ut

Placeringen av anläggningen gör också att det finns möjlighet att bygga ut.

– Vill jag ha 200 hektar spannmål till så kan vi komplettera med fler silos på sidorna, det har vi både utrymme och plats för, säger Anders och berättar att Tornum gav många tips på vad som var bra att tänka på:

– Exempelvis logistiken på gården och att det skulle vara möjligt att expandera. Såna detaljer är superviktiga för framtiden, och det var inget som vi tänkte på eftersom vi redan tyckte vi tog i i överkant för att kunna expandera.

Smälta in på gården

Anders säger att de också lade stor vikt på att anläggningen skulle smälta in i miljön på gården.

– Vi har en gårdsbild som vi har försökt att hålla. Landskapet häromkring är ett av de 25 mest kulturhistoriska landskap vi har i Sverige och därför ville vi att bygget skulle ha en viss struktur. Det skulle vara rödfärg och stå lite träd runt omkring, säger han och fortsätter:

– Och även placeringen blev riktigt bra, åker man förbi tänker man inte på att den kommit dit.

Samma språk

Anders är tacksam för att han kunde bolla sina idéer med Tornum.

– Man har ofta en tanke om hur man vill ha det men det är inte alltid det fungerar i verkligheten, och oftast när du bygger något för första gången så upptäcker du för sent vad som saknas, säger han och fortsätter:

– Tornum tog till sig våra önskemål men kom också med lösningar på hur vi kunde göra en del saker på ett smartare sätt.

Anders säger även att just bollandet av idéer var den största utmaningen under byggprocessen.

– Någonstans måste man ju kunna deklarera vad vi har för behov och föra vidare våra tankar och önskemål till torkbyggaren, och att de sedan tolkar dem på rätt sätt. Att vi pratar samma språk.

Helheten bäst

Anders säger att det är helhetslösningen som han är allra mest nöjd med.

– Helhetslösningen är helt fantastisk. Vi spar kanske två veckors jobb med den här spannmålsanläggningen och sen blir vi inte lika väderkänsliga. Det är en fröjd bara att jobba med en modern spannmålsanläggning.

Många ben

Anders och hans syster Bia är femte generationen på Väsby Gård och de arrenderar även granngården Bögs Gård.

– Gårdarna ligger 800 meter ifrån varandra. På Bögs Gård har vi basen med maskiner samt kurs- och visningsgård. På Väsby har vi djuranläggningarna och spannmålsanläggningen. Men allting hör egentligen till Bögs Gård, det är den man pratar om.

Kurs- och visningsgården är öppen för allmänheten alla dagar i veckan, året om och de tar även emot grupper från bland annat dagis och skola. Utöver detta har de också nötkreatur och säljer köttlådor och korv.

– Egentligen skulle jag inte vilja kalla det köttproduktion, de här djuren ska fylla ett syfte. De ska vara natur- och landsskapsvårdare och hålla vårt kulturhistoriska landskap öppet.

På gården odlas i dag spannmål på cirka 40 hektar och årets skörd har gått bra.

– Det gick superbra. Vi hann få in allt innan regnet och det hade vi nog inte gjort om vi inte hade haft den nya torken, avslutar Anders.

 

Väsby Gård och Bögs Gård

Ägare: Sollentuna Kommun 

Drivs av: Anders Ström och hans syster Bia Ström

Inriktning: spannmål, nötkött, kursgård med mera

Antal hektar: 180 hektar spannmål och vall, varav 40 hektar är spannmål, dessutom 400 hektar bete

Antal anställda: 2 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 05 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste