Rejäla material och CE-märkning

Sollentuna kommun gick ut med en förfrågan på ett komplett torkhus och totalentreprenad, och Tornum vann den offentliga upphandlingen. Jordbruksaktuellt har pratat med Emil Heplinger, säljare på Tornum, som varit ansvarig i byggprocessen.

 

Emil Heplinger, säljare på Tornum, har varit företagets ansvarige under bygget. Foto: Henrik Mill

– Det är en komplett torkanläggning, den är inte så stor men det finns allting i den. De har inte lagt fokus på automatik utan ville ha det väldigt enkelt. De lade istället fokus på att bygga något rejält som består länge, exempelvis att det är rejält gjutet, rejäla materialval, snyggt och riktigt gjort, berättar Emil och fortsätter: 

– Vi har haft underentreprenörer som har gjort mark- och grundarbeten samt elinstallationen. Allting är även besiktigat och CE-märkt. 

Du säger att den inte är så stor, vad har den för kapacitet?

–  Kapacitet i en tork har egentligen med hur mycket värme man kan tillföra, och brännaren i pelletspannan är på 300 kilowatt och torken rymmer 22 kubik. För den gården som Anders driver är det jättestor kapacitet, men det beror helt på vad man jämför med. 

Hur kom det sig att det blev en pelletspanna?

– Kommunen efterfrågade egentligen en oljepanna, men vi frågade om de verkligen ville ha det och kommunen gick igenom sina miljömål. Därefter gick vi över till pellets istället.  

Var det något speciellt med detta bygge? 

– Allt är CE-märkt, vilket gjorde att vi verkligen fick vara på tå för att visa alla våra dokument. Det är ganska skönt när vi lagt ner tid och pengar på att bli ackrediterade för att kunna leverera CE-märkta hus och stommar, då vill man kunna utnyttja det och det fick vi göra den här gången, säger Emil och avslutar:  

– Kommunen har varit en jättebra beställare, krävande på dokumentation men de har gjort det på ett snyggt och bra sätt. De var verkligen involverade och ville att det skulle bli bra. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 05 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste