”Göra något bra, bonde till bonde”

Arla Foods ska genom att nytt samarbete i Nigeria vidareutveckla den lokala mejerisektorn genom att bidra till att det skapas bättre försörjningsmöjligheter för 1 000 nomadiserande mjölkbönder. 

Arla Foods utvecklar mejeriprojekt i Nigeria där man som handelspartner kommer satsa på att etablera mjölkuppsamlingscentraler. Det nya samarbetet bygger vidare på ett tidigare projekt som resulterat i en ökning av inkomster och arbetstillfällen för lokala bönder och medarbetare inom mejerisektorn, skriver Arla Foods. Foto: Arla Foods

Sedan 2016 har Arla drivit ett utvecklingsprojekt inom den nigerianska mejeriindustrin under namnet Milky Way Partnership Nigeria. Det femåriga projektet syftar till att utveckla en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar mejerivärdekedja. Nu undertecknas ett nytt avtal med delstaten Kaduna och den nigerianska regeringen för att stärka bönders verksamhet i landet. 

– Vi ser på detta som en kommersiell affär, som gynnar våra ägare, bönder i sju länder. Samtidigt känns det bra att man så att säga bonde till bonde kan göra något bra. Vi har varit på plats i Nigeria och pratat med bönderna och vi vet att det fungerar, säger Heléne Gunnarsson, vice ordförande på Arla Foods, i ett pressmeddelande. 

Möta efterfrågan

Det nya offentlig-privata samarbetet är det första av sin storlek i Nigeria och en del av Arlas affärsstrategi för att möta konsumenternas efterfrågan i landet. Avtalet kommer innebära permanent mark med tillgång till vatten för 1 000 nomadiserande mjölkbönder, där Arla kommer att vara den kommersiella partnern som köper, samlar in, förädlar och får ut den lokala mjölken på marknaden. 

Efterfrågan på näringsrika mejeriprodukter ökar bland Nigerias snabbt växande befolkning och landet kan i dag leverera mindre än tio procent av efterfrågan på mejeriprodukter. Enligt Tim Ørting Jørgensen som är ansvarig för Arla Foods International, finns en tydlig möjlighet och ett behov av att stödja utvecklingen av den lokala mejeriindustrin, och hjälpa till att möta den efterfrågan. 

– Som ett företag med en historia av framgångsrikt samarbete i lokala mejeriutvecklingsprojekt och ett långsiktigt engagemang för våra nigerianska konsumenter, kunder och partners är vi glada över detta nya samarbete, eftersom det kommer göra en verklig skillnad i många bönders företag och liv, säger han. 

Långsiktigt hållbart

En stor del av mjölkproduktionen i Nigeria är småskalig och den största utmaningen i dag är att se till att mjölken inte förstörs i värmen. Enligt Arla så kommer man bidra med erfarenhet från företagets europeiska försörjningskedja och kooperativa kultur för att nå kommersiell framgång tillsammans med bönderna. 

– Detta är ett bra exempel på affärer och utveckling som går hand i hand för att säkerställa långsiktigt hållbara lösningar, säger Tim.

 

Projektet ska finansieras genom lån av Central Bank of Nigeria och garanteras av den lokala delstaten. 

Partners i det nya samarbetet är Arla Foods, delstaten Kaduna och nigerianska regeringen. 

I det tidigare projektet, Milky Way Partnership Nigeria, är även organisationen Care, danska branschorganisationen Landbrug & Fødevarer, det nigerianska kooperativet Milcopal och nigerianska nomadfolkorganisationen Coret partners.

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 07 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste