”Lyfta regionens största basnäring”

I lördags den femte oktober gick Jämtlands skogs- och lantbruksmässa av stapeln för andra året. En lyckad mässa med stor spridning bland besökarna.

Torsta gårdsrestaurang, som även ligger högt i rankningen av White Guide Junior, stod för serveringen i restaurangkåtan där det serverades högsrevschili på kött från gården.  Foto: Stina Dahlquist

– Det blev en riktigt bra dag med drygt 2 000 besökare, en ökning från fjolårets 1 500 besökare, berättar Julia Pearson arrangör bakom mässan, när jordbruksaktuellt pratar med henne.

Utställningar av både skogs- och lantbruksmaskiner, prova-på aktiviteter, mathantverksmarknad och visning av ladugården, skolan och Eldrimner var några av dagens programpunkter i Ås. Mässan lockade såväl branschaktörer som personer som var nyfikna på näringen – alltifrån barnfamiljer till lokalpolitiker, berättar Julia.

Initiativ från branschen

Skogs- och Lantbruksmässan i Jämtland, som är ett samarbete mellan Torsta AB och Grönt Center i Ås, började 2018 utifrån en idé från företagare i branschen.

– Idén till mässan kom från några företagare som tyckte att det saknades en mässa för branschen i vår region vilket ledde till att vi drog igång den förra året. Det är både en mötesplats för branschen, ett tillfälle att ses och samtala helt kravlöst, men även för allmänheten att ta del av, säger Julia.

Vad intresserade besökarna mest?

På skogs- och lantbruksmässan i Ås utanför Östersund låg fokus bland annat på ny teknik inom jord och skog samt på det lokala mathantverket. – Årets mässa blev verkligen lyckad. Det har länge känts som att det saknats en mässa för branschen i regionen, säger Julia Pearson arrangör bakom mässan Foto: Privat

– Aktiviteterna för barn och allt man kunde prova på var väldigt populärt. Både möjligheten att köra traktor och en skogsmaskin med VR-teknik – den var det kö till hela dagen, men även ponnyridning och besök hos fåren lockade. Vi hade bjudit in en arborist som visade hur man beskär och fäller träd, det var också populärt och entusiasmerade många. Oavsett om du jobbar träd för träd, eller hektar för hektar så var det intressant för många besökare.

Vad har ni för mål med mässan framöver?

– Jag tror att mässan är ett jättebra tillfälle för att visa på näringens betydelse. Dels för dem som är i branschen, att vi lyfter att det här är Jämtland/Härjedalens största basnäring, den omsätter mest och den är väldigt viktig för vår ekonomi och sysselsättning.

– Men också för gemene man, den nyfikne konsumenten. Att man får upp ögonen mer för att näringen finns, på vilket sätt den finns och hur betydelsefull den är. I vår region är också turismen viktig och vi ser ju ingen motsättning där. Idag framhäver vi inte skogsbrukets eller livsmedelsproduktionens betydelse tillräckligt, och det syftar mässan till att göra. Att både stärka företagaren men också informera om just den betydelsen.

Av mässans drygt 60 utställare var spridningen mellan jordbruk och skog ungefär lika stor bland utställarna och många av besökarna har ofta en fot i varje, även fast skogsbruket i regionen sysselsätter många fler, enligt Julia.

Som arrangör är man trots allt maktlös inför vädret, menar Julia, men trots en lite kallare dag med några minusgrader så är den sammanfattande upplevelsen av mässan väldigt bra.

– Man har inte riktigt hunnit landa efter helgen men vi är riktigt nöjda.

Bland utställarna fanns ett tiotal mathantverkare från regionen med alltifrån hantverkschoklad, bärprodukter till chark och ost. Bland annat Fru fröken karamell och Tinas havtorn. Foto: Stina Dahlquist

Brett utbud

En av utställarna på mässan var Stina Dahlquist, en av projektledarna på REKO Jämt Här, som tyckte att årets mässa på Torsta var ett väl arrangerat och genomtänkt engagemang.

– Det var ju en fantastisk bra ordnad mässa, både utifrån hur man hade planerat utrymmet, hur det var upplagt fysiskt till variationen av utställare. Det var en stor bredd på utbudet och det märktes på besökarna, vilket var jättekul, säger Stina som berättar att det var både branschfolk och barnfamiljer från flera generationer,och att det märktes att många utställare hade ansträngt sig.

Projektet REKO Jämt Här är ett Europafinansierat leaderprojekt i samarbete med Hushållningssällskapet Jämtland, berättar Stina.

En givande dag som utställare vittnar Stina om som gärna åker på mässan igen nästa år. - Tack vare den otroliga bredden som fanns, alltifrån de som erbjuder varor till producenter och intresseorganisationer, så blev det en otroligt givande dag för oss. Alla var verkligen intresserade och tog sig tid, och där tror jag miljön gjorde mycket, säger Stina Dahlquist, bredvid Ida Lindman på bild. Foto: Christina Hedin


– Det handlar om att få reko-ringar att fungera i glesare bygd. Men också att den uppslutning och gemenskap som finns i rekoringar kan användas till andra saker än bara att köpa och sälja lokalproducerad mat. Så projektet går ut på att göra resan till utlämningar värd – att tillföra fler mervärden till en Rekoring, som gör att både konsumenter och producenter blir mer intresserade, säger Stina och tillägger:

– Vi vill knyta samman mervärden och bidra till att det ska bli mer lönsamt att vara småskalig livsmedelsproducent i Jämtland/Härjedalen, och det är ju ett fantastiskt fint mål.

Många prova-på-aktiviteter var populära punkter under dagen, bland annat fanns en jaktsimulator och en skogsmaskin med VR-teknik att testköra. Foto: Ulf Nilsson

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste