Svenskt matsvinn fortsätter öka

En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs, och enligt siffror från Naturvårdsverket står hushållen för den största delen av matsvinnet i Sverige.

Enligt siffror från Naturvårdsverket slänger en svensk familj på fyra personer i genomsnitt ett kilo matavfall varje dag. Foto: Katarina Johnsson

Matsvinnet från svenska hushåll beräknas uppgå till 938 000 ton, vilket motsvarar 97 kilo per person och år, och ungefär 224 000 ton mat och dryck spolas ut i avloppet varje år.

Trots att två nya opinionsundersökningar, av Novus samt IMA Marknadsutveckling, visar att svenska konsumenter ser minskat matsvinn som bästa åtgärden för att minska matens klimatpåverkan, fortsätter svenska konsumenter att slänga mat.

– Tyvärr visar statistiken att matsvinnet ändå fortsätter att öka i Sverige. Det är inte hållbart, säger LRF:s livsmedelsexpert Kjell Ivarsson, i ett pressmeddelande.

Spara både pengar och klimat

Enligt LRF:s livsmedelsexpert Kjell Ivarsson fortsätter matsvinnet att öka i Sverige. Foto: LRF

Enligt LRF står matsvinnet globalt för åtta procent av växthusgaserna, vilket kan jämföras med flygets utsläpp som står för tre till fem procent. Enligt beräkningar skulle även ett svenskt hushåll kunna spara upp mot 6 000 kronor om året genom att slänga mindre.

– Dels beror det på att maten är för billig i Sverige, bonden får helt enkelt inte tillräckligt betalt för sina råvaror. I dag står maten för endast tolv till tretton procent av hushållets inkomst, att maten är så billig gör att den helt enkelt inte värdesätts. Systemet mellan producenter och handel måste förändras och hela livsmedelskedjan ta ett gemensamt ansvar, säger Kjell Ivarsson.

I början på oktober genomfördes en workshop om matsvinn på Svenska Miljöinstitutet, IVL. Bland annat deltog LRF:s vice ordförande Åsa Odell och Landsbygdsminister Jennie Nilssons statssekreterare Per Callenberg, som enligt LRF poängterade att minskat matsvinn är en viktig del i den nationella livsmedelsstrategin.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 09 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste