Lägre elpriser i höst

Årets elpriser har fallit tillbaka jämfört med föregående års prisnivå. Bakom det ligger framförallt att vattenmagasinen håller mer vatten i år. Även produktionskapaciteten från vindkraften ökar.

 

Magasinen till vattenkraftverken är nu fyllda till 80 procent, vilket är en normal nivåe för årstiden.Foto: Mostphotos


Enligt elbolaget Bixias höstprognos förväntas elpriserna i Norden att hamna på ett genomsnitt mellan 35 och 40 öre per kWh under september, oktober och november. Det är betydligt lägre än förra året då priset var över 50 öre. Bixia lägger dock till brasklappen att eftersom Norden har mycket förnybar elproduktion har också vädret stor inverkan på elpriset. Elpriserna kan därför variera ifrån prognosen beroende på nederbörd och vind. 

Mer vatten i magasinen

– Vi har betydligt bättre förutsättningar för en lägre elprisnivå än vi hade förra året vid samma tid. Det beror främst på att mängden vatten i våra magasin är mycket högre i år. I början på förra hösten låg den hydrologiska balansen på minus 20 TWh, i år ligger vi kring det normala, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia i ett pressmeddelande. 

Enligt veckostatistiken från Energibolagen ligger fyllnadsgraden i  vattenmagasinen för tillfället på 81 procent. Vid samma tid förra året låg fyllnadsgraden på 70 procent.
 

Förra årets torka drev upp priserna till en högre nivå. Som under 2019 har fallit tillbaka när nivåerna i vattenmagasinen har normaliserats. Priserna i diagrammet är noterade i euro/kWh.Källa: Nordpool

Väderstyrd produktion

Bixia konstaterar att elmarknaden blir mer svårprognostiserad ju mer väderberoende kraft vi får in i systemet. I slutet av året kommer det att komma in rekordmycket vindkraftsproduktion, vilket bidrar till en allt mer volatil prisbild. 

– Det är många faktorer som påverkar prisbilden, men allra störst påverkan för oss här i Norden har vädret. Det beror på att vi har så stor del förnybar produktion, främst i form av vattenkraft men också vindkraft. Det betyder att de dagar det blåser mycket pressas elpriset, likaså om lågtrycken för med sig mycket nederbörd som fyller på de vitala vattenmagasinen ger det en effekt på elpriset, förklarar Matina Rosenberg. 

Ännu mer vindkraft

Vindkraften fortsätter att byggas ut i rekordfart här i Sverige. Enligt Svensk Vindenergis prognos väntas produktionen fördubblas inom fyra år och då står den för mer än en fjärdedel av elanvändningen i Sverige. 

–  Det innebär att vi får in ännu mer förnybart i vårt nordiska elsystem vilket gör att vi kan exportera mer förnybar el till andra länder, säger Matina Rosenberg. 

Nettoexportörer av el

Under den här sommaren har vi i Norden varit mestadels nettoexportörer av el med några få undantag i augusti. 

– Normalt sett är vi nettoexportörer, dvs vi producerar mer el än vad vi behöver. Men under förra sommaren, som var extremt torr och vindstilla, klarade vi inte av att täcka vår egen efterfrågan. I år ser det mycket bättre ut framförallt beroende av det bättre hydrologiska läget, säger Matina Rosenberg.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste