Han tar över som jordbrukskommissionär

Efter två utfrågningar godkände EU-parlamentets jordbruksutskott polska Janusz Wojciechowski som ny jordbrukskommissionär.

Janusz Wojciechowski från Polen tar över efter Phil Hogan som ny jordbrukskommissionär. Foto: Europaparlamentet

Vid den första utfrågningen lyckades Wojciechowski inte övertyga utskottet, och fick komplettera både med ett skriftligt svar och en ny hearing innan EU-parlamentarikerna var övertygade om att han var lämplig att ta över efter Phil Hogan som ny jordbrukskommissionär, skriver LRF i sitt nyhetsbrev Brysselnytt.

Planer framåt

Wojciechowski ska under den andra utfrågningen ha lyft att stödutdelningen mellan länder måste bli rättvisare, samt att jordbruket i EU måste bli mer konkurrenskraftigt men också mer klimat- och miljövänligt. Han ska även ha sagt att han hellre kommer jobba med ekonomiska incitament, i stället för påtvingande regler, och att lantbrukare ska kunna fokusera på att vara lantbrukare i stället för att fylla i komplicerade formulär.

Wojciechowski lyfte även att jordbruk i olika storlek behövs, att små och medelstora bidrar med lokalproducerad mat och att hålla landskapet öppet, och att stora jordbruk är viktiga för att säkra tillgången på livsmedel.

I Hogans fotspår

Wojciechowski har uppgett att han kommer arbeta vidare med det förslag på CAP-reform som Phil Hogan tagit fram, men att han även kan vara villig att kompromissa om det kommer nya förslag från EU-parlamentet.

Tidigare jordbrukskommissionären Phil Hogan har blivit utsedd till ny handelskommissionär.

Godkännas av parlamentet

Innan allt är helt klart ska alla nya EU-kommissionärer formellt godkännas av hela EU-parlamentet den 23 oktober. Planen var att den nya EU-kommissionen skulle tillträda den 1 november, men då tre stycken av de föreslagna EU-kommissionärerna inte har blivit godkända kommer tillträdet eventuellt flyttas fram till december.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 14 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

”Hold on little girl...”

Krönika: Hon har väl knappast undgått någon, denna lilla flicka som reser med båt och tåg världen över för att göra klimatets röst hörd, Greta. Fint och fantastiskt på många sätt. Hon vill att beslutsfattare i världen ska göra något drastiskt för att stoppa klimatförändringarna som blivit allt påtagligare. Man behöver inte vara agronom, forskare eller hjärnkirurg för att koppla dessa till fossila utsläpp, industrialism och globalisering. Däremot är inte alla överens om vad dessa beslutsfattare bör göra. 

Kommentera