Han tar över som jordbrukskommissionär

Efter två utfrågningar godkände EU-parlamentets jordbruksutskott polska Janusz Wojciechowski som ny jordbrukskommissionär.

Janusz Wojciechowski från Polen tar över efter Phil Hogan som ny jordbrukskommissionär. Foto: Europaparlamentet

Vid den första utfrågningen lyckades Wojciechowski inte övertyga utskottet, och fick komplettera både med ett skriftligt svar och en ny hearing innan EU-parlamentarikerna var övertygade om att han var lämplig att ta över efter Phil Hogan som ny jordbrukskommissionär, skriver LRF i sitt nyhetsbrev Brysselnytt.

Planer framåt

Wojciechowski ska under den andra utfrågningen ha lyft att stödutdelningen mellan länder måste bli rättvisare, samt att jordbruket i EU måste bli mer konkurrenskraftigt men också mer klimat- och miljövänligt. Han ska även ha sagt att han hellre kommer jobba med ekonomiska incitament, i stället för påtvingande regler, och att lantbrukare ska kunna fokusera på att vara lantbrukare i stället för att fylla i komplicerade formulär.

Wojciechowski lyfte även att jordbruk i olika storlek behövs, att små och medelstora bidrar med lokalproducerad mat och att hålla landskapet öppet, och att stora jordbruk är viktiga för att säkra tillgången på livsmedel.

I Hogans fotspår

Wojciechowski har uppgett att han kommer arbeta vidare med det förslag på CAP-reform som Phil Hogan tagit fram, men att han även kan vara villig att kompromissa om det kommer nya förslag från EU-parlamentet.

Tidigare jordbrukskommissionären Phil Hogan har blivit utsedd till ny handelskommissionär.

Godkännas av parlamentet

Innan allt är helt klart ska alla nya EU-kommissionärer formellt godkännas av hela EU-parlamentet den 23 oktober. Planen var att den nya EU-kommissionen skulle tillträda den 1 november, men då tre stycken av de föreslagna EU-kommissionärerna inte har blivit godkända kommer tillträdet eventuellt flyttas fram till december.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 14 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste