Minskad antibiotika­användning bland mjölkkor

Antalet mjölkkor som behandlats med antibiotika har halverats sedan 2001, visar en ny rapport från Växa. Idag behandlas endast 12 av 100 mjölkkor någon gång under året. 

 

2018 behandlades 6 av 100 kor för mastit, vilket är en minskning sedan 2001. Foto: Carolina Wahlberg


Sverige ligger tillsammans med Norge, Finland och Island lägst i hela Europa gällande mängden antibiotika som används till livsmedelsproducerande djur. En ny rapport som nu publicerats har sammanställt användningen av antibiotika bland mjölkkor och kvigor i Sverige från 2001 till 2018. 

Under 2018 behandlades 12 av 100 mjölkkor med antibiotika och från år 2001 har det skett en halvering av antalet mjölkkor som behandlas. Minskningen förklaras med en halvering av antalet mastitbehandlingar under samma period. 

Ett bra sätt att minska risken för antibiotikaresistens är att använda pencillinpreparat istället för andra antimikrobiella medel. Enligt rapporten utgörs 90 procent av dagens förskrivningar till mastitbehandlingar av penicillin och för behandling av klöv- och bensjukdomar är det över 80 procent av förskrivningarna. 

– Friska kor behöver inte antibiotika. Tack vare det gemensamma arbetet med smittskyddsåtgärder, foder av god kvalitet, avel och djuromsorg i världsklass har vi i Sverige successivt minskat förskrivning av antibiotika till mjölkkor, säger Ann Nyman epidemiolog på Växa Sverige. Foto: Växa 

Skillnad mellan länen

Enligt Ann Nyman som sammanställt rapporten ger vår goda djurvälfärd oss goda förutsättningar för att hålla en fortsatt låg antibiotikaresistensnivå, men vi kan bli bättre menar hon. 

– Det finns dock förbättringspotential då andelen penicillin eventuellt skulle kunna ersätta andra antibiotika för vissa sjukdomar och för vissa län. Vi ser att länen i norra Sverige generellt har lägre förskrivning än i övriga Sverige, säger hon i ett pressmeddelande.  

Läs mer i rapporten här: q.ja.se/DdonO

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 15 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste