Trätoindex solrosor och att programmera videon

Krönika: Index är intressant. Jag kanske använder ordet lite slarvigt, men jag ser det som ett mätinstrument, en skala där det är lätt att få perspektiv på en given position jämfört med tidigare. Jag har mina index i huvudet. Det är det nog fler som har.

Ett av de bästa råden jag och min sambo och företagspartner Anders fick när vi skulle starta vår verksamhet var ”Håll koll på trätoindexet”. Alltså, se upp om gnabb och bråk oss emellan ökar, eller blir till en vana som vi inte ser. Känslan av om det blev ”ett bra år” när det gäller skörden är också ett exempel på en känsla för index. För det är ju lite flytande, beroende på vad som vägs in. För egen del är givetvis skördens storlek och kvalitet en stor del av det indexet, men också hur arbetsamt/oroande/bra förhållandena under säsongen varit. För flera av våra verksamhetsgrenar var till exempel förra året – tidernas torraste – egentligen ganska bra, men fruktansvärt jobbigt, både psykiskt och fysiskt. 

Ett annat bra index är ”Gilla-bönder-indexet”. Det är något vi alla bidrar till oavsett om vi vill eller inte. Indexet stiger när man gör bra grejer, som vanligt folk(!) kan förstå och uppskatta. Om det så är en bild på Facebook från en trevlig betesmark eller att bemöta frågor och föreställningar på ett bra sätt när man stöter på dem. Ett lätt sätt att bli poppis i bygden är att så lite blommor längs en vägkant. Vi sådde honungsört och solrosor på en snäpp som ändå var lite knölig att bruka och lät folk plocka och swisha till välgörenhet, vilket gett massor av positiv respons. Samma index sänks snabbt av maskinförare som vägrar hålla undan trots kilometerlånga köer på landsvägarna. Sluta med de dumma machofasonerna. Enda resultatet det ger är att folk blir förbannade och att vår frihet att köra med breda, långsamtgående fordon riskerar att inskränkas. Satsa på att vara en skön typ som folk blir avundsjuka på istället för motsatsen. 

Jag läste en bok i veckan ”Gör ditt barn rikt”. Kan rekommenderas, oavsett om man har barn eller inte, det mesta kan appliceras på en själv. Boken behandlar ämnet pengar, sparande och investeringar. Ett kapitel fångade mig särskilt. Det handlade om självbild och hur vår självbild kring pengar påverkar våra beslut och ekonomiska resultat. Om vi har en självbild av att vara en person som har pengar, eller aldrig har pengar, om vi är bra på att göra affärer, har tur eller inte etc., ger oss ett mind set som blir mer eller mindre självuppfyllande. Det är ju väldigt intressant. Bokens författare påminde sig om händelser i barndomen som troligtvis format deras mind set, när de lyckats eller misslyckats med något, fått beröm och uppskattning i precis rätt läge, eller kanske tvärtom, bannor som lagt hämsko på spirande företagsamhet. Samma tänk kan appliceras på annat än pengar. Testa att svara ja eller nej på följande frågor:

– Styr jag min egen tid?

 – Är jag bra på att göra affärer?

 – Är jag en person vars planer och idéer ofta förverkligas?

 – Finns det möjligheter att tjäna pengar i lantbruksbranschen? 

Svaren speglar förmodligen din verklighet, så som den faktiskt ser ut idag. Men hur mycket av ditt mind set har format den verkligheten? Det finns ju garanterat någon annan som svarat precis tvärtemot dig. Det kan vara värt att tänka på, oavsett om du är en ”ja” eller ”nejsägare”. Men också smärtsamt. Smärtsamt att inse att man kanske har formats av negativa influenser snarare än positiva, och att man fortsätter att ta beslut utifrån en självbild att ”det är inget för mig” eller ”det är andras fel att det inte går.” som egentligen mest handlar om ens egen syn på en själv. Jag har två stora låsningar; jag kan inte programmera videon och jag kan inte snickra. Videon är tack och lov ett avslutat kapitel, men givetvis har det ju överförts på digitala prylar. Min bror muttrade något om att det inte är konstigt att datorn laggar när man kört ”våga-vägra-uppdatera” i fyra år. Jag har inte ens sett någon uppdateringsskylt! Det var tydligen den där lilla blinkande grejen nere till höger. Snickrandet är det ännu sämre ställt med, det låser sig direkt. Trots att jag egentligen är ganska händig och van vid olika maskiner. Jättedumt och två typiska ”tjejgrejer”, ännu mer irriterande. Jag har dock en kognitiv handlingsplan kring snickeriet, för det vill jag behärska. Men det tar vi en annan gång. 

...och shout out till dig som vågat göra några lärkrutor. Du är grym.
 

Sara Wallemyr

 

Artikeln publicerades fredag den 18 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera