Delar av jordbrukarstöden utbetalda

Den 18 oktober påbörjade Jordbruksverket delutbetalningarna av vissa jordbrukarstöd för 2019.

I dag kommer den första delutbetalningen av bland annat kompensationsstödet. Foto: Helena H Åkerhielm

Det är delar av kompensationsstödet, ersättningar för ekologisk produktion och även vissa miljöersättningar som myndigheten har börjat betala ut. Totalt ska ungefär 75 procent av de nämnda stöden ha betalas ut, vilket motsvarar ungefär 2,05 miljarder kronor. De kvarstående 25 procenten betalas ut i december tillsammans med övriga jordbrukarstöd sökta 2019. 

– Delutbetalningen sker helt enligt planen för årets utbetalningar och det är en högre andel än tidigare av lantbrukarna som nu får sina pengar i första omgången, säger Patrik Alenfelt, sektionschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Genom att logga in med e-legitimation på Mina Sidor på Jordbruksverkets hemsida kan alla lantbrukare få koll på sina utbetalningar.

 

Delutbetalningen innefattade för de olika stöden:

  • Kompensationsstöd ca 920 miljoner kronor
  • Ersättningar för ekologisk produktion ca 430 miljoner kronor
  • Miljöersättningar ca 700 miljoner kronor

Källa: Jordbruksverket

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Vår bransch behöver ett marknadslyft och en positiv säljångest

Krönika: Konsumenten köper inte svenskt och lokalproducerat av barmhärtighetsskäl, man köper det för att man förstår och gillar det. Men, kostar det mycket mer, då är det inte så säkert att den svenska varan åker ner i korgen ändå. Trots att man kanske har råd. Det läggs mycket mindre pengar på mat idag än för 50 år sedan. Här kommer behovet av försäljning, förhandlingsförmåga och ett generellt marknadslyft i branschen in.

Kommentera