Tradition möter innovation på SM i mathantverk

Efter rekordmånga anmälda och med ett växande intresse för Eldrimners produkttävling korades medaljörer från norr till söder. Landets största mötesplats för mathantverkare intog i år Högbo bruk i Sandviken.

SM i mathantverk som anordnades första gången 1996 hade i år rekordmånga deltagare. Hantverksprodukter i 45 olika klasser bedömdes av 19 olika jurygrupper. Foto: Towe Johnson

182 företag med 542 produkter tävlade på årets SM i mathantverk som i år gick av stapeln den 15 till 17 oktober. Under mästerskapen och Saerimner, idé- och kunskapsdagarna som anordnas i anslutning till tävlingen vartannat år, samlades mathantverkare och intresserade besökare från hela landet för dagarna tre med seminarier, nätverkande och tävlande.

– I år är intresset för fiskförädlingsklasserna större än någonsin, men även för de fermenterade produkterna. Sen märks även ett ökat intresse för blodprodukter och innanmat, säger Aleksandra Ahlgren, tävlingsledare och kommunikationsansvarig på Eldrimner, något som hon menar speglar viljan av att ta tillvara på hela djuret.

Gävleborg i topp

– Klasserna är indelade i kategorierna mejeri, bageri, charkuteri, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling, säger Aleksandra Ahlgren tävlingsledare, som berättar att det även är producenter med från Danmark, Finland, Norge och Åland. Foto: Towe Johnson

Från Gävleborgs län deltog hela 27 stycken mathantverkare och det blev även det län som kammade hem flest medaljer, totalt 21 medaljer varav fem fiskmedaljer. Men även Västra Götaland var med i ledningen med sina 15 medaljer.

Alla tävlande produkter får poäng och ett omdöme utifrån kriterierna smak, doft, konsistens och utseende. Och just omdömet från juryn, är något som många håller som det högsta värdet med tävlingen. 

– Återkopplingen är en jätteviktig del utav tävlingen, att hjälpa producenter med produktutvecklingen. Sen bidrar ju tävlingen med att bredda marknaden, öka försäljningen och ge produkterna en skjuts, säger Aleksandra och fortsätter:

– När man vinner och får medalj så får man medaljetiketter att märka sina produkter med, och den är något som producenter menar verkligen ger effekt i försäljningen. 

Det osar stekost inne i salen där jurygrupperna sitter och bedömer. Stekostar var en av årets största klasser, med 25 anmälda bidrag. –  Vi bedömer ostarna efter flera parametrar såsom konsistens och snittyta, men smak och doft har dubbelt så stor inverkan på slutpoängen, berättar Kristina Åkermo som är juryordförande i klassen för stekost och tidigare mejeriproducent på Oviken ost. Foto: Towe Johnson

En innovationskraft

Det ökade intresset märks också bland konsumenter, menar Aleksandra, vilket ökar efterfrågan på produkterna.

– Men vi ser också ett ökat intresse för att just förädla sin råvara, att förkovra sig inom det och utveckla fler produkter.

Mathantverket bygger på en tradition men handlar mycket om innovation, att anpassa det till efterfrågan som den ser ut idag.

– Det bygger på gamla traditioner och konserveringsmetoder i grunden, sånt som kanske har gått förlorat här hos oss i Sverige men som funnits levande hela tiden om man tittar i södra Europa. Så för oss har det handlat om att gräva fram det här igen och förnya kunskapen. Det finns en enorm innovationskraft och det är jättespännande, säger Aleksandra.

I brödklasserna märktes ett ökat intresse för kulturspannmål som blir allt vanligare bland producenterna. Foto: Towe Johnson

Djupare och längre

Idag förstår fler och fler konsumenter värdet av produkterna, fler vill förädla och fler anställer. – Det finns ett ökat intresse idag, och fler är beredd att satsa lite mer, säger Bodil Cornell verksamhetsledare för Eldrimner. Foto: Towe Johnson

Bodil Cornell som är verksamhetsledare på Eldrimner menar att Saerimner och de svenska mästerskapen bidrar till att skapa uppmärksamhet kring mathanverket, produkterna och företagen.

– Dessutom så utvecklar den försäljningen och marknaden för mathantverken. Det är så många olika sidor som berörs här.

Saerimner är även ett viktigt tillfälle för nätverkande i branschen.

– Folk träffas här och tycker det är väldigt givande att komma hit. Man nätverkar, pratar och inspireras, säger Bodil och fortsätter:

– Det känns som att hela branschen flyttar ett steg framåt för varje år, vi kommer djupare i kunskap och längre i diskussionerna. Här, pratar vi ända ner i djupet om ostar, bröd och hela vägen till mikrobiologin. Vi pratar övergripande lönsamhet och försäljningsfrågor, och vi diskuterar strategier, regelverk och lyfter aktuella frågor som till exempel nu den opastöriserade mjölken.

Det var ett fyllt program med seminarier och diskussioner på årets Saerimner på Högbo bruk. Tisdagen inleddes med ett seminarium om mathantverkets plats i livsmedelsstrategin med miljö- och jordbruksutskottets ordförande Kristina Yngwe, Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin, Eldrimners verksamhetschef Bodil Cornell samt mathantverksföretagarna Anna Biärsjö från Hallongården och Karl-Åke Wallin på Vilda fisken, Stocka. Foto: Towe Johnson

Medaljörerna i årets SM kan du se här

Läs mer om Saerimner och SM i mathantverk i nästa nummer av Jordbruksaktuellt #22 som kommer ut 6 november.

Saerimner och SM i mathantverk organiseras av Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk, och i år även med stöd av Länsstyrelsen i Gävleborgs län, Högbo bruk, Sandvikens kommun och MatVärden.

Seminarierna och tävlingen är öppna för mathantverksföretag från hela Norden.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera