”Svårt att hitta personal”

Med få sökande till lantbruksutbildningar idag är det svårt att hitta rätt kompetens till lantbruksföretag. Mikael Franzén på Franzéns Lantbruk tror att lärlingsutbildning är en väg att gå.

 

– Det är ju ett väldigt omväxlande jobb vi gör så det blir ju aldrig långtråkigt, säger Mikael Franzén som driver lantbruk- och entreprenadföretaget Franzéns Lantbruk på Nybble gård i Vintrosa. Foto: DCD REKLAM


I dag har Franzéns Lantbruk i Vintrosa utanför Örebro fem heltidsanställda året runt, varav två är familjemedlemmar, och vid behov tas extrapersonal in.

– Det är jättesvårt att hitta personal i dag inom lantbruket, säger Mikael som berättar att de precis, efter mycket sökande, anställt en ny medarbetare.

Rekrytering via tips

När det gäller rekrytering så har det skett på lite olika sett på Franzéns lantbruk.

– Vi annonserat en del via Facebook men även kört mun mot mun. Ofta hör vi med kollegor som kan tipsa eller de anställda som kan känna till någon som är duktig på det här jobbet, säger Mikael som även berättar att de haft praktikanter från skolor där praktiken kan leda till en anställning.

– Det är en jättebra väg att gå, att ha kontakt med skolorna. Men nu är det knappt några elever kvar, så det är svårt.

Vad tror du krävs för att underlätta för jordbruksföretag att hitta rätt kompetens?

– Jag tror det krävs mer av lantbruksskolorna. Idag är det för få sökande, och det är lite av en katastrof.

Samma problem kan Mikael se på maskinsidan.

– Det är en jättebrist med mekaniker som håller på med lantbruksmaskiner. Sedan finns det ju många som kombinerar lantbruk med entreprenad så ibland kanske man kan knycka lite entreprenadpersoner.

Just kombinationen är något som Mikael även lyfter när det kommer till utbildning.

– Jag tror stenhårt på det här med lärlingsprogrammet. Att du gör praktik på en gård och sedan gör du teorin på skolan - en varvad utbildning.

Att bara se till betyg är begränsande, menar Mikael som tror att man behöver se mer till individen i sig.

– Det kan vara jätteduktiga yrkesmänniskor men som inte kommer in på utbildningen på grund av betyg. Men att sätta dom i yrkeslivet, och sedan få lära sig det teoretiska i efterhand. Då kan man lära sig mycket.

Vad söker ni hos nya medarbetare?

– Vi vill gärna ha personer som är självgående och som har ett självförtroende i arbetet, tar egna initiativ. Har personen lätt för att skruva och reparera så blir man även mer självgående. Att man är praktiskt lagd är viktigt men sedan är det alltid bra med datakunnighet, säger Mikael och tillägger:

– Men alla kan inte kunna allt, man passar till olika saker. Är man flera stycken på företaget så fördelar man jobben efter personen.

En utbildning i botten är alltid ett plus och idag är kunskaper i data och teknik värdefulla kompetenser. Men de mjuka värdena ligger också högt.

– En utbildning att stå på gör ju att man vet vad man håller på med. Men du kan få tag i någon utan lantbruksutbildning som kan bli en jättebra medarbetare om intresset finns.

Främst är det personligheten, menar Mikael. Att man är lättsam och även kan jobba hårt under korta perioder när det är mycket att göra, är värdefullt.

– Men sedan så handlar det ju mycket om att man passar ihop i gänget, när man jobbar så tätt ihop. Vi är ett team, och då handlar det mycket om de mjuka sakerna.

Andra krav

Kraven på en medarbetare i lantbruket ser på många sätt annorlunda ut idag. När det kommer till teknik och data, har utvecklingen gått snabbt menar Mikael.

– Det är ju knappt en annan hänger med de yngres datakunskaper. Idag sitter det en dator i både såmaskin och gödningsspridare. Programvaran har du i en Ipad, och här har arbetsmiljön blivit enklare mot förut då varje tillverkare hade en egen programvara, konstaterar han och fortsätter:

– Så den biten är ju mycket mer krävande idag. Men sedan är ju de flesta väldigt intresserade av det nu. Och även för dem som inte är så intresserade av det tekniska, så finns det med i grunden eftersom man jobbar med det dagligen, också på fritiden.

Som arbetsgivare på ett lantbruksföretag tror Mikael att bekräfta och ta hand om sina anställda är viktiga delar, men även fortbildning inom jobbet.

 – Det är ju mycket ansvar man har. Men det är såklart att saker och ting kan glömmas bort när det ofta är mycket på gång och förspänt i arbetet.

– Men jag tycker att det är väldigt viktigt att man har en sammanhållning i företaget. Och att det är ett vi och inte ett jag och dem, något du ofta kan få på större arbetsplatser.

Att äta ihop när det är mycket som ska orkas med kan vara nog så viktigt, menar Mikael, för att vara ett sammansvetsat gäng.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 19 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera