Tio miljoner om året till klimatforskning

Mer pengar till forskning om klimatförändringar och växthusgaser, det har Vetenskapsrådet beslutat. 

 

Mer pengar till klimatforskning, över 40 miljoner har tilldelats den europeiska forskningsinfrastrukturen ICOS RI, Integrated Carbon Observation System Research Infrastructure. Foto: Mostphotos

Det är den europeiska forskningsinfrastrukturen ICOS RI, Integrated Carbon Observation System Research Infrastructure, som beviljats forskningsmedel på totalt 40 miljoner kronor. Pengarna kommer fördelas jämt över åren 2021 till 2024. 

Flera svenska universitet

Det övergripande målet för ICOS RI är att gynna forskning om växthusgaser för att både ta fram ny kunskap och även hitta åtgärder som begränsar påverkan på klimatet. I det svenska ICOS deltar flera svenska universitet, bland annat SLU och Lunds Universitet. Andra deltagare är exempelvis SMHI och Polar­forsknings­sekretariatet. Totalt driver ICOS RI över 130 mätstationer i tolv olika länder. 

Positivt för forskningen

SLU har tre mätstationer som används i klimatforskning, exempelvis mäter en av stationerna mängden växthusgaser i atmosfären på upp till 150 meters höjd. 

–Vi har för närvarande ett stort antal forskare och doktorander som bedriver aktiv forskning som baseras på forskningsinfrastrukturen ICOS. Så det positiva beslutet från VR har stor betydelse för SLU:s forskning och utbildning om växthusgaser och klimatförändringar, säger Mats Nilsson, professor i markvetenskap, och Matthias Peichl, docent, ekosystem – atmosfärprocesser, från SLU i Umeå, i ett pressmeddelande.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 21 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera