Tio miljoner om året till klimatforskning

Mer pengar till forskning om klimatförändringar och växthusgaser, det har Vetenskapsrådet beslutat. 

 

Mer pengar till klimatforskning, över 40 miljoner har tilldelats den europeiska forskningsinfrastrukturen ICOS RI, Integrated Carbon Observation System Research Infrastructure. Foto: Mostphotos

Det är den europeiska forskningsinfrastrukturen ICOS RI, Integrated Carbon Observation System Research Infrastructure, som beviljats forskningsmedel på totalt 40 miljoner kronor. Pengarna kommer fördelas jämt över åren 2021 till 2024. 

Flera svenska universitet

Det övergripande målet för ICOS RI är att gynna forskning om växthusgaser för att både ta fram ny kunskap och även hitta åtgärder som begränsar påverkan på klimatet. I det svenska ICOS deltar flera svenska universitet, bland annat SLU och Lunds Universitet. Andra deltagare är exempelvis SMHI och Polar­forsknings­sekretariatet. Totalt driver ICOS RI över 130 mätstationer i tolv olika länder. 

Positivt för forskningen

SLU har tre mätstationer som används i klimatforskning, exempelvis mäter en av stationerna mängden växthusgaser i atmosfären på upp till 150 meters höjd. 

–Vi har för närvarande ett stort antal forskare och doktorander som bedriver aktiv forskning som baseras på forskningsinfrastrukturen ICOS. Så det positiva beslutet från VR har stor betydelse för SLU:s forskning och utbildning om växthusgaser och klimatförändringar, säger Mats Nilsson, professor i markvetenskap, och Matthias Peichl, docent, ekosystem – atmosfärprocesser, från SLU i Umeå, i ett pressmeddelande.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 21 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera