Maskinskadeförsäkring – vad gäller?

Jordbruksaktuellt har pratat med två av de större försäkringsbolagen och frågat vad som ingår i deras maskinskadeförsäkring. 

Dina Försäkringar

Stefan Magnusson, produktansvarig lantbruk på Dina Försäkringar berättar att utöver den vanliga lantbruksförsäkringen har de även maskinskadeförsäkringen Allrisk Maskin.

– Den täcker om maskinen går sönder inifrån. Den typen av skador som inte har någon yttre påverkan, exempelvis om motorn eller växellådan rasar. Men också allrisk för sådana moment som inte hör till stöld eller körskador, du väljer själv vilken nivå du vill ha på försäkringen, säger Stefan, och fortsätter: 

– En del normala skador, till exempel som stenkörning i rundbalspressen, ingår normalt i själva grundförsäkringen. Så för en sådan skada behöver du inte ha maskinförsäkringen.

Stefan Magnusson, produktansvarig Lantbruk på Dina Försäkringar. 
Foto: Dina Försäkringar

Avdrag för ålder

Försäkringen går att teckna på alla typer av fordon och maskiner. 

– Hur länge man tecknar en maskinskadeförsäkring beror på premie kontra eventuell ersättning. När en maskinskada inträffar får du ett åldersavdrag, så småningom blir åldersavdraget så stort så det inte är någon idé att försäkra maskinen. Så vi tecknar inte den på äldre maskiner för då äts ersättningen upp utav åldersavdraget, säger Stefan och fortsätter:

– Alla lantbruksinventarier, alltså redskapen man hänger på traktorn som exempelvis kärror och pressar, det försäkrar vi i själva lantbruksförsäkringen. 

Det går även att förlänga en befintlig maskinskadeförsäkring. 

– Ofta när du köper en ny traktor så får du ett antal år med maskinskadeförsäkring som ingår i köpet, och sedan kan du förlänga den hos oss ett antal år. 

Hur länge kan man ha en sån försäkring? 

– Vi pratar väl om sju, åtta år som den är effektiv. Det beror också på hur mycket maskinen har gått, så man kanske har den på en upp till tio år gammal maskin men inte mycket längre. 

Även begagnat

Det går att försäkra en maskin som tidigare inte varit försäkrad. 

– Den måste inte ha varit försäkrad innan, men vi nytecknar inte en maskinskadeförsäkring om traktorn är äldre än 5 år. För övriga lantbruksinventarier görs en individuell bedömning, avslutar Stefan.
 

Tips!

– I skördetider är alla maskiner jätteviktiga och då är det viktigt att du har ett skydd som kan hjälpa dig i såna situationer. I lantbruksförsäkringen ingår en avbrottsförsäkring, så du har möjlighet att hyra en tröska om den går sönder. Det är viktigt att tänka efter, hur viktig är maskinen för mig? Är det maskiner som är lätta att få tag på eller om man kanske inte behöver göra jobbet precis just då, då kanske den inte behöver lika bra skydd heller, tipsar Stefan Magnusson, på Dina Försäkringar. 

 

Rikard Bogren, försäljnings­chef företags- och lantbruksförsäkring på Länsförsäkringar i Skaraborg. Foto: Länsförsäkringar

Länsförsäkringar 

Hos Länsförsäkringar har man olika maskinskadeförsäkringar, med olika villkor, beroende på vad kunden vill maskinskadeförsäkra på gården. Skadehändelsen ska inträffa plötsligt och oförutsett oavsett villkor för att maskinskadeförsäkringen ska gälla, berättar Rikard Bogren, försäljningschef företags- och lantbruksförsäkring på Länsförsäkringar i Skaraborg, och tillägger:

– Vi har till exempel ett maskinskadevillkor som tecknas på traktorer, och ett annat villkor för lantbruks­maskiner, som exempelvis slåtterkross eller balpress.

Krävs en grund

Maskinskadeförsäkringen täcker exempelvis plötsliga eller oväntade skador, och ersätter bland annat reparationskostnad och hyreskostnaden för en likvärdig maskin under tiden för reparationen. För att teckna maskinskadeförsäkring hos Länsförsäkringar krävs det att maskinen eller redskapet har sin egendomsförsäkring hos bolaget. 

– Har man detta kan man sedan lägga till maskinskadeförsäkring, men vi kan inte erbjuda maskinskadeförsäkring om vi inte har grundförsäkringen.

 Finns det några kriterier för att få försäkra en maskin eller ett redskap?

– Egendomsförsäkring kan kunden i de allra flesta fall teckna hos oss, olika kriterier gäller sedan för att bedöma om maskinskadeförsäkring kan tecknas eller inte. Kriterierna kan då vara till exempel ålder och skick.

Även äldre maskiner

Man kan teckna maskinskadeförsäkringen även på begagnade maskiner. 

– Däremot ersätts inte skador på objektet som redan finns innan försäkringen tecknas. Vid skadereglering tillämpas också åldersavdrag vilket gör att skadans ersättning justeras utefter den åldersavdragstabell som finns i villkoret.

Självrisken är individuell och väljs av kunden. 

– Den baseras i de flesta fall på procent av prisbasbeloppet. Vanligtvis är grundrisken 20 procent av prisbasbeloppet, alltså cirka 9 300 kronor.

 

Tips!

– I samband med köp är det bra att ta reda på verkstadshistorik samt om service har skötts, desto bättre skött och vårdad maskin desto mindre sannolikhet för skador i framtiden, tipsar Rikard Bogren, på Länsförsäkringar i Skaraborg.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 21 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste