Pågen odlar för bättre bakning och miljö

I den egna kvarnen Lilla Harrie Valskvarn, LHV, bedriver Pågen ett samarbete med lokala spannmålsodlare med målet att utveckla och säkra tillgången på hållbart svenskt mjöl.

 

Tillsammans med svenska spannmålsodlare arbetar Pågen för att ta fram och utveckla spannmålssorter för förbättrade bakegenskaper. Ett utvecklingsarbete som också gynnar miljö och klimat. Foto: Vilhelm Ektander


Enligt Pågen bidrar samarbetet även till god kontroll över hela produktionskedjan. 

– Vi har en rad testodlingar för att ta fram fler svenska spannmålssorter med lägre påverkan på miljön och bättre bakegenskaper. Genom provodling av sorter från hela Europa får vi fram sorter som passar vårt klimat och svenska jordar, och kan efter några år säkerställa att vi har närodlat utsäde, säger Jörgen Hansson, utvecklingschef på LHV, i ett pressmeddelande. 

Äldre sorter

LHV har bland annat tagit fram en höstvetesort med högre proteinvärde, vilket gör att man kan baka mer av det som odlas på samma yta. Lyckade testodlingar har bidragit till att sorten nu kan odlas i större skala. 

Enligt Pågen har intresset för bröd bakat med traditionella sädesslag ökat, och dem har nu lokala odlare som förser kvarnen med både durum och dinkel. 

– De odlare som deltar i test- och konceptodlingarna får garanterad avkastning för sina insatser, samtidigt ger det oss en bra kontroll över allt från val av utsäde till skörd, säger Jörgen Hansson.

Stort ansvar

Genom att välja svenska råvaror får Pågens bröd ett lägre klimatavtryck. 

– Att vara Sveriges största förbrukare av mjöl innebär ett stort ansvar, men också möjligheter att påverka. Genom vår egen kvarn kan vi aktivt driva på innovationsarbetet inom hållbar svensk spannmålsodling, säger Helena Havglim, kvalitets- och hållbarhetschef på Pågen. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 22 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste