Östersjön återhämtar sig

Nya undersökningar från Stockholm Universitet visar att tillförseln av kväve och fosfor till Östersjön är nere på 1950-talets nivå. Övergödningen i havet minskar och tecken på återhämtning går att se.

 

En minskad övergödning går nu att se i Östersjön och svenskt jordbruk är med och bidrar till minskningen. Foto: Katarina Johnsson


Övergödning har länge varit ett av de största hoten mot miljön i Östersjön. Ekosystemet i havet påverkas av algblomning och döda bottnar. Undersökningen som nu gjorts visar att bättre avloppsrensning och mindre industriutsläpp gett resultat och att övergödningen minskar. En minskning som jordbruket genom framgångsrika åtgärder varit med och bidragit till, meddelar LRF.

– Det är ett bevis på att hållbarhetsarbetet är prioriterat hos Sveriges bönder och att vi har jobbat med detta länge, säger Markus Hoffmann, vattenexpert på LRF i ett pressmeddelande.

Av svenska bönders miljöarbete med att minska fosforförluster och kväveutlakning från växt­odling, finns ett positivt mörkertal, säger Markus, som menar att det saknas i statistiken.

– Sverige är exempelvis ledande med precisionsgödsling, alltså gödsla med N-sensor. Vi har också haft flera internationella delegationer som kommit hit för att lära om miljökonceptet Greppa Näringen, avslutar han.

För att minska förluster av kväve och fosfor på gårdsnivå har lantbruket i Sverige under 20 års tid jobbat med rådgivning från programmet Greppa näringen.

Ett annat lantbruksforum för östersjön är Nätverket Baltic Farmers Forum on Environment (BFFE) där  cirka två miljoner anslutna lantbrukare runt Östersjön har en särskild röst i miljöfrågor.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 22 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste